Милко Багдасаров: Най-тежко ще е след изборите-да стабилизираме страната след ГЕРБ

– Г-н Багдасаров, остават броени часове до парламентарните избори. Какви са Вашите очаквания от тях?

 
– Очаквам България да се промени. ГЕРБ със своята арогантност, некомпетентност и престъпно управление вкараха държавата в една от най – тежките кризи в нашата най – нова история. Народното недоволство кипи и на 12-ти май хората ще дадат суров урок на всички „мутри” и „калинки”, които ни управляваха досега. Никой не може да прогнозира какви ще са реалните резултати, но със сигурност мога да кажа, че БСП ще победи на тези избори и ще бъде водеща политическа сила в страната. ГЕРБ ще отиде в историята, както всички авторитарни и недемократични партии, които са се появявали в обществения  живот. След изборите, обаче ние, социалистите ще бъдем изправени пред тежки изпитания – да постигнем национално съгласие за сформирането на нов кабинет, който в много кратки срокове трябва да предприеме реални действия за намаляване на социалното напрежение, за повишаване доходите на хората, за разкриването на нови работни места, за стабилизиране на държавата.
 
– Казвате, че БСП ще бъде водеща политическа сила в страната, а в Кърджали?
 
– В Кърджали БСП ще бъде втора политическа сила, след ДПС. Почти е сигурно, че ние ще имаме мандат от Кърджали и дори шансове да се преборим за втори. Реалността е такава и ние не трябва да си затваряме очите пред нея. ДПС ще имат най-висока подкрепа, но тя няма да е толкова силна, каквато беше при предишните избори, но техният традиционен електорат вече търси и други алтернативи и това се усеща при десетките ни срещи с хората от градовете и селата на нашата област.
 
– Изключвате от сметката ГЕРБ…
 
– Всяка партия участва в изборите като разчита на подкрепата на хората, а на каква подкрепа може да разчита ГЕРБ в Кърджали, освен на неколцина държавни служители, назначени от тях. Погледнете какво се случи за четири години в нашия район. Бяха спрени всички големи проекти. С „успех” реализираха само новият парк на Кърджали и то защото кумецът на Цветан Цветанов получи чрез явен политически натиск поръчката за неговото изпълнение. Преди 4 години Бойко Борисов обеща, че започва строителството на каскада „Горна Арда”. Да сте чули нещо да е започнало? Преди четири години Бойко Борисов обеща, че „Маказа” ще бъде отворен до няколко месеца. Да пътувате сега през него за Гърция? Обещаха околовръстен път на Кърджали.  Да сте го видели? Борисов обеща нов инвеститор в ОЦК и възстановяване на производството, там. Работи ли сега завода? Не може след толкова много лъжи да искаш хората да ти повярват отново. Но по-страшен е начинът, по който те смазаха стотици съдби, бъдещето на стотици хора от областта. Никога не е имало толкова безпринципно кадруване в Кърджали. Не може даже и чистачката в училището да я назначават само след препоръка от Цвета Караянчева и Иванка Таушанова. Не може да казват на безработните, че ще ги включат в програмите за временна заетост, ако станат членове на ГЕРБ. Това са живи хора, не можеш така да тъпчеш живота им. ГЕРБ ще получат суров урок на тези избори и ще разберат, че рано или късно всеки отговаря за делата си.
 
Но все пак те се опитаха да направят нещо…
 
– Как се опитаха? Преди време се опитахме да защитим проект за ремонт на спортна база „Арпезос – 1″  – там, където Кърджали приема елитните волейболни отбори на България. Двете дами на ГЕРБ обещаха да помогнат и след няколко дни Цвета Караянчева гордо съобщи, че децата на Кърджали имало къде да плуват.  Разбирате ли за каква некомпетентност става въпрос. В крайна сметка ГЕРБ така объркаха нещата, че проектът не беше реализиран.
 
– А Вие какво предлагате?
 
– Ние сме доказали, че можем да работим за хората от нашата област. По време на управлението на тройната коалиция тук бяха инвестирани над 360 милиона лева. Безработицата падна до рекордно ниски нива. Само в Кърджали положихме над 20 км водопроводна мрежа. Асфалтирахме 45 улици, които представляват близо 65% от цялата пътна инфраструктура в града. Благоусторихме и асфалтирахме десетки междублокови пространства. Завършихме пътя за прохода „Маказа”. Построихме „Водното огледало”.  ГЕРБ хвърли всички сили на Прокуратурата, на Полицията , на ДАНС, за да докаже, че едва ли не това е една от най-големите кражби в страната. Оказа се, че там всичко е редовно. Но заради опита на гърба на „Водното огледало” да се натрупат политически девиденти държавата плати допълнително 6 милиона лева лихви. Сега кой  ще възстанови тези пари? Цветан Цветанов или Цвета Караянчева? И ще Ви кажа и още нещо. За разлика от Бойко Борисов успяхме да помогнем един от най-мощните в света инвеститори „Блумберг груп” да „стъпи” в Кърджали и да поеме ОЦК. Така, че съвсем скоро най-голямото промишлено предприятие в областта ще заработи отново и то с най-добрите в света технологии, които ще прекратят замърсяването на околната среда – един от най-големите проблеми на нашия град.
 
– ГЕРБ ли е Вашият основен противник?
 
– ГЕРБ са временно явление. В Кърджали нашият основен противник е ДПС. Близо 40% от населението на нашата област дълги години не беше представяно в местната и в законодателна  власт. Тези хора също имат права. Правото да избират демократично, правото сами да определят кой и как ще ги управлява. Монополът на ДПС е вреден, както за хората от нашия край, така и за самото ДПС.
 
– Защо?
 
– Нека си поговорим за изучаването на турски език в училище. Аз не знам чия кауза и чии интереси защитава колегата Лютви Местан като настоява той да стане част от задължителната учебна програма.  Но знам, че ДПС рискува така да обрече на неграмотност хиляди деца от нашия район, защото ако те не знаят добре български език, не могат да се реализират в обществото. Това е само един от примерите, за това, че ние няма как да се „прегърнем”  с ДПС.
 
– Как ще се чувствате като народен представител?
 
– Дали ще бъда народен представител ще решат избирателите от нашият регион. Неведнъж съм доказвал, че високите постове не са цел. Аз искам да променим България и Кърджали, искам да имаме бъдеще, децата ни – добро образование, хората – работа и достойно заплащане, а родителите ни –спокойни старини. Искам да върнем усмивката на хората.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление
 

 

hard admin

*

Top