Министерството на културата не иска да се бори за собствеността на Медресето, измива си ръцете с областния

Министерството на културата не желае да се ангажира като страна в делото, заведено от Главно мюфтийство за собствеността на сградата на Историческия музей в Кърджали , известна още като Медресето. Това съобщиха от пресслужбата на културното ведомство по време на визитата на министър Петър Стоянович в музея. Пресаташе на Стоянович, който не е в течение на случая, заяви,че страна по делото трябва да е Областна администрация – Кърджали, тъй като Медресето е държавна собственост.
Министерството на културата за пореден път се измъква, въпреки, че сградата на музея е паметник на културата с национално значение и ведомството носи отговорност за нея, това пък смятат служители в Областната администрация.
Ще припомним, че първи ексглавният мюфтия Фикри Сали поиска сградата на музея да стане мюсюлманско религиозно училище. Доводите му бяха, че тя е строена за Медресе и трябва да си изпълнява функциите като такова, въпреки че джамийското настоятелство няма акт за собственост.
Преди време инициаторът на скандалът „Делов”Зулфетин Хаджиоглу, който се води като председател на изселническо дружество в Одрин, поиска сградата да се върне на мюсюлманската общност в Кърджали.
Веднага след това Главно мюфтийство заведе дело в Административния съд в Кърджали за собствеността на сградата, за което 24rodopi.com вече писа.
Георги Кулов, Петър Калчев
hard admin

*

Top