Министърът Михайлова в Кърджали: България ще загуби стотици милиони левове от програма „Околна среда“ заради несвършена работа

България ще загуби стотици милиони левове от програма “Околна среда” заради несвършена работа по много проекти от изключителна важност, заяви в Кърджали министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.
Както вече 24rodopi.com писа, тя пристигна в града край Арда специално за първата копка на мегапроекта за интегрирания воден цикъл, който е на стойност близо 70 милиона лева.
Можело е този проект да стартира преди година-две и сега щяхме да го открием, но това не е направено, коментира тя и определи предстоящото строителство като голямо предизвикателство не само пред консорциума-изпълнител, но и за гражданите на Кърджали.
 
“Една част от трасето минава под дъното на язовир “Кърджали”, колекторът ще се строи в много сложна среда,
 
а и самият факт, че ще се работи в населеното място, е голямо предизвикателство за изпълнителите. Проектът има предвидима техническа сложност, разчетени са рисковете и ще постави на изпитание гражданите на Кърджали, но е за добро”, посочи министър Михайлова.
Тя подчерта, че ползите от реализацията му са големи – над 53 000 жители ще се ползват от нова канализационна и водопроводна услуга, както и от нова пречиствателна станция. Над 6 000 домакинства ще бъдат свързани с новата канализация, над 5 000 ще получат реконструирана мрежа. А директната полза за околната среда ще е гарантирана от чистото заустване в река Арда благодарение на пречиствателната станция и така няма да се замърсяват повърхностните и подпочвените води в района на Кърджали, обясни министърът.
 
Искра Михайлова се ангажира да направи всичко възможно, за да се намерят необходимите средства и за изграждането на регионалното депо за отпадъците в Кърджали в рамките на следващите 2 години.
 
Проектът за модернизирането на сметището бе силно редуциран още преди 2 г., а финансирането по програма ИСПА се провали. Още тогава управляващите са си давали сметка, че много трудно могат да се реализират редица проекти, което е наложило и редуцирането им, коментира министър Михайлова. Тя посочи два възможни варианта – първо да се изгради базата, а със средства от новата оперативна програма да се построят допълнителните съоръжения. “Имаме две възможности, взависимост от формулата, която ще намерим за финансирането на този проект, защото той е скъп, не е по силите на една община, а е ангажимент за целия регион. Амбицията ми е в следващите 2 г. да направим като минимум редуцирания вариант, за да може общината да кандидатства по новата оперативна програма “Околна среда” за изграждане на допълнителните съоръжения към депото”, поясни екоминистърът.
Михайлова посочи, че екипът на МОСВ ползва последните месеци от програмния период, за да договаря други проекти с изпълнители. Опитваме се да увеличим разходите, които се верифицират и сертифицират, за да можем да намалим до минимум риска от загуба на средства по програма “Околна среда”, каза тя. Запитана как ще се компенсират липсващите средства, след като правителството на ГЕРБ сключи договори за около 4 млрд.лева, а има налични 2 млрд.лева, тя каза:
 
“Не се притеснявайте, толкова са забавени проектите, че те няма да се случат!”. Искра Михайлова предупреди, че има цели групи проекти, обречени на провал.
 
“Нито един от 26-те проекти в един пакет, които са със сключени договори за инженеринг, подготовка, проектиране и изпълнение за над 850 милиона лева, няма да се случи. По тях не е работено, те не са завършени. Само 5 от тях ще завършат фазата по проектирането до края на тази година, останалите ще продължат с това през 2014 г. По други 63 проекта по сектор “Води” се сключват т.нар. търговски договори с изпълнителите, но това става сега, в последните три месеца от възможното време. За 12 от тях на стойност 410 милиона лева вече знаем, че едва ли ще се реализират, защото са в такъв етап на процедурите, че до края на декември няма да са излезли от съда или от друго обжалване, за тях не могат да се сключат договори”, уточни министърът на околната среда и водите.
Михайлова подчерта, че има проблем и с големите водни проекти на стойност над 300 милиона лева, които са готвени в продължение на последните 4 г., но сегашният екип на МОСВ е пред дилемата да ги праща ли или не в ЕК. “Веднъж вече ги изпратихме там, получихме коментарите и до края на годината задължително ще успеем да ги включим. Нито един от проектите, касаещи агломерациите между 2 000 и 10 000 жители, няма да бъде реализиран през този програмен период. Казвам го с много съжаление, но това са фактите, свръхдоговарянето се стопява от забавянето в изпълнението”, каза министърът.
 
Михайлова не се ангажира да каже точния брой на населените места, които са без пречиствателни станции.
 
Тя обясни, че според стратегията за изграждането на ВиК-сектора инвестициите в него възлизат на 14 млрд.лева, но договорените средства за следващия период по програма “Околна среда” са едва 1 млрд.евро. “Ще трябва да търсим и собствени средства, и нови технологични решения. Възможно е да се приеме вариант за изграждане на по-малки модулни пречиствателни станции в по-малките населени места, за да се намали размерът на необходимите средства. Черноморските райони са под специален контрол и надзор, до края на 2015 г. трябва да приключим с казуса за пречиствателните станции и заустването в Черно море”, подчерта тя.

За 2 от наследените 14 наказателни процедури в сферата на биоразнообразието, на отпадъците, на въздуха и др. МОСВ е направило всичко възможно да отпаднат, но се работи по всички. “Едната е във връзка с транспониране на законодателство в областта на изменението на климата, внесохме законопроект и днес следобед ще се гледа на първо четене в парламентарната комисия по околна среда. Работим много активно по процедурите, които са във връзка със законодателството. По другите е доста по-сложно, успяваме да намерим добрия тон. След срещата с комисаря Янез Поточник миналата седмица се надявам да вървим в добра посока и по една от най-рисковите процедури, тази за Калиакра”, увери министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

—————————————————————–
Специална оферта в хотел Арбанаси за зимния сезон

hard admin

*

Top