Министърът на културата: "Лувърът на Вежди Рашидов" е далавера за усвояване на милиони

При така наречения проект “Лувър в България” имаме строителство и напън да се усвоят едни средства. Това обаче се случва преди да е ясно какво и как ще бъде изложено в тази бъдеща национална художествена галерия или музей, или и двете заедно. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович на брифинг пред журналисти.
По думите му сега министерството е изправено пред проблема не толкова как да побутваме напред проекта “Български Лувър”, а как да го спасим, каза още министърът.
Стоянович подчерта, че големият проблем с бъдещия “български Лувър” е дали ще имаме един или два музея – досега това не е ясно.  Освен това не е възможно в този музей да влезе в момента и една картина, защото има влага от предшестващия ремонт. И за капак има един престъпен договор между министерството и заведението “Планет”, сключен за 10 години, при наем 3000 лева на месец.
Министърът подчерта, че ремонтните работи са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите –  абсурд, който по думите му не е виждал в живота си, добави той.
По думите му сега трябва да се реши дали бъдещата Национална художествена галерия ще има едно или две тела, не е ясно и откъде ще се намерят средства за обзавеждането на музея и галерията, което никак не е малко като сума – между 8 и 12 млн. лева, по мнение на експертите.
Ще се опитаме да привлечем и европейски средства за този проект, което става бавно, но съм убеден, че трябва да ускорим работата, смята министърът. Ако успеем да се справим с тези проблеми реалният срок за отварянето на бъдещата Национална художествена галерия може да е през есента на 2014 година, е мнението на Петър Стоянович.
Междувременно стана ясно, че хора от екипа на бившия министър Вежди Рашидов са разкрили цялата схема с „българския Лувър”. Идеята била при усвояването на огромните средства да участват строителни предприемачи от кръга на сина на Рашидов – Вадим.
hard admin

*

Top