Министър Андреева: Който иска да ползва здравната система, трябва да си плаща! 2 милиона души у нас са неосигурени, половина са в чужбина

„Ще настоявам всеки, който иска да ползва здравната система, да е със заплатени здравно-осигурителни вноски за целия период на осигуряване. Към февруари тази година здравно неосигурените лица са малко над 2 милиона души, като половината от тях са в чужбина”, заяви в Кърджали министърът на здравеопазването Таня Андреева.
Министерството на здравеопазването ще се опита да въведе ред в системата като първата стъпка е да се върне доверието в нея, както и да се увеличи събираемостта на здравноосигурителните вноски, допълни Андреева.
По отношение на влизането и излизането от здравно-осигурителната система тя бе категорична, че всеки, който иска да я ползва, трябва да е със заплатени вноски за целия период.
„Тук не става дума за 36 месеца и за наказателна сума от 600 лева, а да се влезе в системата и да се ползва услуга за хиляди”, отбеляза министърът.
Дебатът за промяна в начина за придобиване на здравноосигурителни права бе повдигнат преди дни от бизнеса. От БСК предложиха на здравния министър връщането в системата да става още по-трудно. Сега права се губят при три неплатени вноски през последните три години и се възстановяват при плащане за месеците без осигуряване. За един месец вноската е 16,80 лв., а за три години – 604, 80 лв.
Както вече писахме, здравният министър бе в Кърджали, за да открие обновените Операционен блок и ОАИЛ в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Ремонтът и оборудването на двете отделения са на обща стойност от близо 3 милиона лева, като Операционният блок е обновен по българо-гръцки проект с болницата в Комотини, а ОАИЛ – със средства от Министерството на здравеопазването.
hard admin

*

Top