Министър Андреева обявява в понеделник: Болницата в Кърджали вече е на нивото на Военно-медицинската академия!

След министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, която отпразнува в събота Световния ден на водата с кърджалийци, в понеделник в града край Арда ще бъде министърът на здравеопазването Таня Андреева.
В МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” ще бъдат открити обновените отделения АОИЛ (интензивното) и Операционен блок, и новото отделение по еднодневна хирургия.
„Болницата в Кърджали има възможност да посреща все повече тежки случаи и да оказва адекватно лечение. Населението застарява и ни изправя пред предизвикателствата да работим с най-модерна техника за да спасяваме човешки животи. Ръководството на болницата осигури цялостен ремонт на Операционния блок и отделението по Анестезиология и интензивно лечение. Те са оборудвани по последна дума на техниката”, съобщи зам.-директорът на здравното заведение д-р Стефан Борисов (на снимката).
Както вече 24rodopi.com писа, цялостен ремонт не е осъществяван от 35 години. Сега двете отделения разполагат с условия и апаратура които ги приравняват с Военно-медицинска академия и елитната клиника „Св. Екатерина”. Ремонтите,  апаратурата и обзавеждането са осигурени изцяло със средства по проекти: за операционен блок – по проект по трансграничното сътрудничество с Република Гърция (съвместен с болницата в Комотини) – на обща стойност  912741 евро; за ОАИЛ – по проект с инвестиционни средства на Министерство на здравеопазването на обща стойност  1 023 600 лева, посочи д-р Стефан Борисов. Той показа петте операционни зали. В тях има условия за работа на хирурзи, уролози, травматолози. Годишно през операционния блок минават над 2300 души. Сега лекарите разполагат с електроножове, аспиратори, анестезиологична апаратура, осветление на световно ниво. Има UPS  и генератор, които позволяват екипите да работят и при липса на електрозахранване, подчерта д-р Борисов.

Шефът на ОАИЛ д-р Бахчеджиев посочи, че в неговото отделение преминават около 780 пациенти годишно. На ден влизат по двама и излизат още толкова. Настаняват се перспективни пациенти, за спасяването на чийто живот има шанс. Това отделение е най-скъпото. Един леглоден е 550 лева. Лекари и сестри непрекъснато се обучават. Ходят на курсове и конференции. Работата е много тежка и непривлекателна за младите специалисти. Въпреки това отделението в Кърджали е окомплектовано с кадри. В него дори се поддържат донори за трансплантации. Този месец двама души от Кърджалийско са дали бъбреци на свои близки, съобщи д-р Бахчеджиев.

hard admin

*

Top