Министър Клисарова отсече: Няма да има реваншизъм в училището в Глухар

„Решихме директорът да подаде ръка и да назначи бившия директор вече като учител, така че той да не остане без работа и нито един от учителите, които са се жалвали, да не бъдат уволнени”, обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова по повод учителския протест в кърджалийското село Глухар.
Както първи 24rodopi.com писа, учители от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” заключиха сградата и не допуснаха бившия си директор Ширин Хайрула, която бе възстановена от съда на работа (вижте видеото – вдясно). Стигна се и до намесата на полицията, а по-късно министърът на образованието привика двете страни в спора на среща в кабинета си. Досегашният директор Неджат Хаджъ не се появи.
Първият работен ден на Ширин Хайрула като директор след връщането й на работа от съда започна в двора на училището, като в помощ й се притече адвокат.
„По време на нейното управление ние бяхме на заплати 60% за няколко месеца. Тя остави дълг на училището 12 000 лева,” заяви учителката Златка Вълкова.
„Мисля, че е минала през целия спектър на наказанията, тъй като напрежението там беше доста голямо, доста месеци,” обясни началникът на РИО на МОН Гроздан Колев.
Ширин Хайрула отказа коментар и заплаши със съд всички, които отказват да изпълнят решение на съда и възпрепятстват тя да влезе в кабинета си.
Както вече писахме, пристигналите полицаи не успяха да убедят протестиращите да отворят училището. В решаване на спора се включи и просветният министър. На среща в София с протестиращите тя подчерта, че те трябва да се съобразят с решението на съда за възстановяване на директорката на поста й.
Представители на министерството ще присъстват на педагогическите съвети в училището в село Глухар, за да е сигурно, че няма да има реваншизъм.
 
На снимката: Върната от съда на работа директорка Ширин Хайрула (първата от дясно на ляво) и адвокатката й разговарят с полицай пред училището в Глухар
hard admin

*

Top