Министър Михайлова подкрепя златодобива в Родопите, търси „златната среда” – работни места и съхранение на природата

Министърът на екологията Искра Михайлова подкрепя златодобива в Родопите, чрез който ще бъдат открити стотици работни места. Тя анонсира, че действията й ще бъдат базирани върху „златната среда” – спасяване на бедния Кърджалийски регион и съхранение на природата.

„Уважавам позицията на Община Кърджали,  която обжалва решенията и на Висшия експертен съвет  и заповедите на предшественика ми по проблема  със златодобива   на „Горубсо” с цианиди в центъра на Кърджали. Давам си сметка за това, че вече са издадени оценки  за въздействие върху околната среда и предписания, които се изпълняват в известна степен. Трябва да се види на какъв етап са инвестициите  по опазване на околната среда и да се стигне до решение, което да е приемливо, така че  да запазим работни места, но и да съхраним природата”, заяви Михайлова в Момчилград.
Тя подчерта, че подобни случаи на производство  в центъра на населено място е имало и в други европейски страни. При разрастването на градовете индустриалните зони попадали в центъра на града това налагало нови комплексни  решения –  ново градоустройство, определяне на нова индустриална зона,  подкрепа за изнасяна на производството.
„Там са решили тези въпроси. На нас  това ни предстои. За златодобива на „Горубсо” ще търся най-доброто решение”, заяви Михайлова.
В най-скоро време предстои среща и с представители на Община Крумовград и жители на региона относно добива на злато на Ада тепе, за която инвестиция отпадна цианидната технология. По време на срещата ще се разисква позицията на обществото за инвестицията на „Дънди прешъс металс”. „Вече е направена оценка на въздействието на околната среда. Ние сме длъжни да се позоваваме и да прилагаме закона”, коментира по темата Михайлова.
Междувременно на церемония в София „Горубсо – Кърджали” получи награда за една от „зелените компании” в България.
Очаквайте подробности
hard admin

*

Top