Министър Михайлова: Управляващите са бездействали при решаването на проблемите с мръсния въздух! Тревожни са стойностите на прах във въздуха на Кърджали

Управляващите са бездействали и при решаването на проблемите с мръсния въздух у нас, атакува предшествениците си министърът на околната среда и водите (МОСВ) Искра Михайлова. Затова и вървят наказателни процедури заради прекомерно тровене на атмосферата и хората със серен диоксид в Гълъбово, Димитровград и Перник, както и с прах в 30 общини, сред които и Кърджали.
Тревожен фактор са високите стойности на фини прахови частици във въздуха. Данните показват, че 51% от българските жители са засегнати от това замърсяване на въздуха. Фините прахови частици във въздуха могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, се казва в анализ на екоминистерството.
Основни източници на това замърсяване е транспортът и битовото отопление.
Максимално допустимият броя превишения на средно-дневните норми за фини прахови частици за една календарна година е 35 дни. В последните 5 години в Кърджали са регистрирани между 74 и 104 „прахови” дни на година, разкриха за 24rodopi.com източници от ековедомството.  Печалният рекорд е отбелязан през 2008 година. Измерванията са направени от станцията в квартал „Студен кладенец”.
Прахът като цяло увеличава рисковете за редица заболявания на дихателната система, възпаления на горните дихателни пътища и алергии, а често срещани са и бронхити, пневмонии, особено при децата, възрастните хора и хронично болните, които са рисков контингент.
Голямата тревога за Кърджали си остава дългогодишното замърсяване на региона от ОЦК с кадмий и олово. Земите в района на комбината не могат да бъдат използвани, рибата в яз. „Студен кладенец” не бива да се консумира.
hard admin

*

Top