Министър Терзиева: Нови 24 км към родопската мечта! За мен е особена чест (в снимки и видео)

„За мен е особена чест да присъствам на откриването на чисто новия 24-километров път от спирка „Джебел” за Подкова. Знам важността на този път за региона. „Маказа” вече е

открит като пункт, така вашата мечта за пряка връзка с гръцките пограничните райони е реализирана. Пожелавам на всички безопасно пътуване и успехи”, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на транспорта Петър Киров, изпълнителният директор на агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков,  Константинос Кацамигас – изпълнителен секретар на област Източна Македония и Тракия, областният управител на Кърджали Бисер Николов, кметовете на Кърджали, Джебел, Момчилград, Кирково, Черноочене, както и народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла от ДПС, Милко Багдасаров от Коалиция за България и Цвета Караянчева от ГЕРБ.
Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт” 2007-2013 г.
„Път Е-85 (І-5) Кърджали – Подкова от км 342+639,41 до км 367+427 и пътна връзка „Фотиново” от км 0+000 до км 2+368″ е разделен на два участъка. Първият включва рехабилитацията на 8,2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България”, до разклона за Джебел. Вторият е ново строителство на отсечка от 24,2 км – от разклона за Джебел до Подкова, както и пътната връзка за с. Фотиново, която е 2,3 км.
Изпълнители на строително-монтажните работи са ДЗЗД „Кърджали – Подкова” и ДЗЗД „Проход – Маказа”. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Инфраструктура – Магистрални пътища”. Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на „Виа план” ЕООД, а на новото строителство – „Рутекс” ООД.

Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е 54 млн. лв. с ДДС, съобщиха за 24rodopi.com от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Път І-5 Кърджали – Подкова е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №IX, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Той е един от четирите първокласни маршрута и е основната връзка по направлението „Север – Юг”.

Видео от събитието – вижте вдясно или тук
hard admin

*

Top