Миротворците отново с мисия „Спасение на България”

Без гурбетчии ни Беркут, ни марсианци ще помогнат на политиците
Пролет пукна, големите инвеститори – не!
 „Дънди Прешъс Металс – Крумовград” се бори с административните пречки, които никнат една след друга като гъби след дъжд. Милиони ще наливат за златодобива на Ада тепе и работа на поне 300 души ще дадат, но тук ги карат да се чувстват като във вражеска територия, осеяна с мини.
EVN пък все още не може да се реши кога ще стартира изграждането на водносиловата каскада „Горна Арда”, която гарантира работа на поне 1 000 души от Ардинско, Маданско и Баните само през първата година от стартирането на обекта.
Макар и бавно, към реализацията на големите си инвестиционни намерения в Кърджали и Момчилград върви и „Горубсо – Кърджали”.
Това е положението. И тази пролет обаче бъдещите работници в златодобива и строители на язовири ще аргатуват във вътрешността на страната или в чужбина.
Салим Бекир от Крумовград и фермерът Йоргос от Комотини си стиснаха ръцете и нашенецът ще работи от април до октомври във стопанство в Северна Гърция. Такива като него са стотици – сезонният гурбет ще обезлюди още повече Източните Родопи.
***
„Свърши айлякът, сега почва големият к..! Нали знаеш брат, всичко е мада фака”.
Разговорът е между двама нашенци, които качват багажа в колата и всеки момент ще потеглят на запад. Там, зад граница, където ги очаква „големият”, но и „оня” начин на живот, чрез който няма да се чудят как да оцеляват и коя сметка в края на месеца да платят по-напред. Бутат куфарите в комбито, а те тежат сякаш по цял тон всеки. Натъпкани са професионално. Прибрали са в тях багаж повече, отколкото производителите на куфари са си представяли, че е възможно. Не им е за първи път. Те са професионалисти. Експерти по работа зад граница. Професията им е да оцеляват и да се трудят за това в страната ни да няма гражданска война. Те са миротворците, благодарение на които все още гладните не са хванали оръжие. Защото ако не бяха техните преводи към роднини и харчилъкът на спестеното у дома, нито едно правителство нямаше да може да оцелее, ако и да има зад себе си Жандармерия, Беркут, Спецназ, S.W.A.T., талибаните, марсианците и т.н.
Те са армията от гурбетчиите, която държи всяка партия на власт и сбъдва в цифрово изражение нейните обещания. А иде пролет и те отново стягат куфарите. Тръгват на някъде, за да продължат борбата за по-добър живот… у дома.
Да са живи и здрави миротворците! Всяка партия от своята субсидия може да задели за няколко стотици хиляди свещички от по 10 стотинки за тяхно здраве. Защото те все още ги държат на власт.
От редакцията
Още по темата – тук и тук
hard admin

*

Top