Мистериозна смърт! Починаха два от докараните от Германия в Източните Родопи зубри

След много кратко боледуване и въпреки спешната ветеринарна помощ, осигурена от Новото тракийско злато”, два от зубрите в „Студен кладенец” починаха, съобщиха експертите от българо-холандския проект „Новото тракийско злато” (НТЗ).

Това бяха най-младите от петте зубри, които бяха заселени в резервата през октомври. Трети женски зубър е под непрекъснато наблюдение и лечение, след като поради боледуването беше силно отслабнал. В момента животното бавно се възстановява благодарение на всекидневните грижи на екипа. Другите два зубъра се чувстват много добре. Животните се адаптираха към новата си среда и едно към друго. Експертите на НТЗ непрекъснато правят мониторинг над зубрите.
Направена бе аутопсия на труповете на двата починали зубъра. Проби от техните органи и кръв бяха изпратени в Тракийския университет в Стара Загора за подробно изследване. Направено бе всичко възможно да бъде изяснена причината за смъртта им, но за съжаление категорични доказателства все още не са идентифицирани.
Пет зубри бяха докарани в края на октомври в ловното стопанство „Студен кладенец” от два парка в Германия. Това е първата стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на двегодишния проект „Дивият свят на Източните Родопи”. Животните са във временно заграждение, за да привикнат към източнородопската природа.
Въпреки нещастието екипът на НТЗ и на Rewilding Europe (Да направим Европа по-дива) са положително настроени за реинтродукцията на зубъра в Източните Родопи.
Изразяваме искрената си благодарност към ветеринарните лекари, екипа на „Студен кладенец”, местните фермери и доброволци за помощта, която оказват на екипа ни във всекидневната му работа по зубрите в България, се казва в съобщението на НТЗ. Макар и да са отскоро в Източните Родопи, зубрите бързо се превърнаха в атракция за местни хора и туристи. „Eкипът ни обаче е твърде зает и няма достатъчно възможност да обърне внимание на туристи и посетители, да им показва и разказва за тези интересни животни, затова призоваваме за момента да се въздържате от посещения в района на зубрите”, уточняват от НТЗ.

hard admin

*

Top