Мистерия! Архитектите отказали монтирането на пожароизвестителна инсталация в уникалната сграда в Кърджали

Стопаните на изгорелия Дом на архитекта в Кърджали са отказали два месеца преди пожара да се монтира пожароизвестителна инсталация в старинната сграда. Това разкриха за 24rodopi източници от Съюза на архитектите в България. Офертата била отправена към ръководството на съюза в столицата с мотива, че сградата е емблематична за Кърджали, като в нея се намират едни от най-добрите дърворезби в България.
От Съюза на архитектите отказали да се презастраховат срещу пожари, след като разговаряли с отговорниците на обекта в Кърджали. Местните ги убедили, че не е нужно. Като мотив „против“ бил посочен дори „минус на тези инсталации – реагирали дори при запалена цигара“.
Както първи 24rodopi писа, една от емблематичните сгради на Кърджали, горя в ранния следобед на 10 октомври 2012 година.
До късно в сряда пожарникари правеха оглед на сградата, която е построена през 19 век във времето на османското владичество. Основната версия беше за пожар причинен от късо съединение в старата ел. инсталация. Живеещи и работещи в съседните сгради в района на пазара в Кърджали обаче твърдяха, че често в сградата се усамотяват любовни двойки и не е изключено те да са забравили включен електрически уред.
Реставрираната къща пламна към 13 часа и блокира пътя от Кърджали за районите на Енчец и Главатарци за повече от два часа Три екипа с пожарни автомобили и автостълба се бореха с огнената стихия близо 3 часа.
Първият етаж от сградата бил отдаден под наем на търговци на стари мебели, но е установено, че огънят е тръгнал от горния етаж.
Вторият етаж се използвал рядко. Съседи съобщиха, че базата на Съюза на архитектите в България в последно време се използвала като … „квартира за секс“.
„През почивните дни често виждаме любовни двойки. В двора сме намирали спринцовки, празни бутилки и презервативи. Най-често тук с любовницата си идва бивш банкер“, разказаха съседите. Според тях не било изключено влюбените да са забравили включен електрически уред.
Домът на архитектите е реставриран изцяло от Националния институт за паметниците на културата и е обявена за паметник на културата.
До 1912 година тук се помещавал офис на Османска банка, а след това на Българската земеделска кооперативна банка.
Огнеборците в Кърджали са предали на следствена група в Областната дирекция на полицията случая с пожара в Дома на архитекта. Водеща е версията за забравен електрически уред.

hard admin

One Comment;

  1. rami said:

    gospoja sebihan mehmed kmet na obst.krumovgrad odeli malko pari i za selo barasi ce horata se napiha ot tazi voda deto ni nosite sis sisterna ot izbori na izbori .viv koy vek jiveem .za yadene i piene namirate pari a za vodosnabdyavane na tova selo nyama pari .a zaizbori vsicki partii razdavate pari a posle zdravey zdrasti nyama .dokoga ste sme bez voda

*

Top