Мистерия: Кои са обесените край Загражден?!

Вземат ДНК от роднини на братята Колесар, никой не търси телата
Скитници, туристи, сектанти – чии са двете разложени тела, които бяха открити обесени в обща примка край родопското село Загражден? Все още няма отговор на 100 процента на този въпрос.
Два месеца след като мистериозните трупове бяха намерени, властите в Словакия тепърва ще вземат ДНК материал от роднините на двамата братя, за които се предполага, че са се самоубили в Родопите. Международните поръчки вече са изпратени от Окръжната прокуратура в Смолян към колегите им в Кошице, откъдето са братята Марсел и Бранислав Колесар. До два месеца експертизите трябва да са готови, обяви говорителят на обвинението в Смолян Иван Спиров.
Припомняме, че двата трупа бяха открити от овчар на 20 септември в местност край Загражден. Телата били в напреднал стадий на разложение. Според местните хора в селото, двама словаци лагерували в местността от близо месец. Те слизали през ден до населеното място, откъдето пазарували храна и алкохолни напитки. Край палатката им бяха открити множество празни бутилки от алкохол, както и тефтерче със записки на двамата.
Мистериозното тефтерче пък все още не е преведено на български. ДНК експертизите на телата също не са готови. Целта на разследващите е да докажат на 100 процента самоличността на двамата. Основното предположение, че това са двамата братя от Словакия, се гради единствено на намерените край палатката им лични документи. До този момент телата не са били потърсени от роднини или близки, посочиха още от прокуратурата в Смолян.
Според медиите в Словакия, Марсел и Бранислав Колесар са били вярващи и са посещавали в миналото евангелска църква. През лятото пък из Родопите „плъзнаха” множество „странни туристи”, както ги определяха жители на малки населени места. По думите им, млади момичета и момчета обикаляли региона и се настанявали в изоставени къщи из селата, някои от тях разпъвали и палатки, а след бивакуването им оставяли купища хранителни отпадъци и празни бутилки от алкохол, твърдят жители от крумовградските села. Последна спирка на русолявите мъже и жени бил районът около село Лещарка. „Не знаем какви са. Палят огньове, спят по земята, хвърлят си боклуците навсякъде. Иначе не са агресивни. Пазаруват в местни магазини по селата. Не говорят български, разбират се с жестове с нашенци”, разказаха тогава жители на родопски села. Местните намирали пришълците за странни, смятали ги дори и за последователи на секта, в която може би са членували и братята Колесар.
hard admin

*

Top