Михалевски е оптимист: След седмица да тръгнат коли от Кърджали за Комотини през Маказа!

Най-вероятният срок за отварянето на ГКПП Маказа – Нимфея е през следващата седмица, в понеделник Гърция трябва да отговори на настояването на България пускът на пътя да стане незабавно и да посочи конкретната дата. Търси се компромисното решение и баланс на двустранните интереси.
Това заяви днес в Кърджали депутатът от левицата и председател на парламентарната комисия по регионалното развитие Димчо Михалевски, цитиран от Бгнес.
По-рано днес областният управител на Кърджали Бисер Николов обяви, че се очаква следващата седмица Гърция да отговори на предложението на България по пътя през ГКПП Маказа да преминават превозни средства с тегло до 5 тона. Предложението беше направено на 14 август.
Както 24rodopi.com писа, на форум в Сминти гръцките власти са прогнозирали, че до 20 август могат да бъдат преодолени всички формалности.
Ще припомним, че строителните работи по изпълнението на временната връзка, която трябваше да свърже готовия участък до гръцкия град Комотини с пътната мрежа на южната ни съседка, приключиха на 7 август. Незабавно още на следващия ден в Гърция се е състояло съвещание в тамошното МВнР, което веднага е поискало становището на българската страна. На 8 август в София е получена първата нота от Атина, с която се предлага да се отвори границата при Маказа, но с известни ограничения – без церемонии, само за леки автомобили и автобуси.
Михалевски припомни, че според спогодбата през 1995 г. това е един от трите ГКПП, предназначени и за тежки товарни превози – Илинден – Ексохи, Рудозем – Ехинос и Маказа – Нимфея. “Вече имаме и негативния опит от отварянето на границата при Златоград – Ксанти, когато в бързината и размяната на ноти не беше дефинирано точно какви транспортни средства могат да преминават. Сега през последните седмици бяхме свидетели на едно нерегламентирано ограничение от гръцката страна да не се пропускат лекотоварни автомобили над 2,5 тона. Това затрудни свободното преминаване на стоките и хората, поради което нашето Външно министерство предприе сериозни действия”, посочи депутатът.
На 13 август на среща в МС междуведомствената група на всички заинтересовани е декларирала пълната ни готовност за отварянето на ГКПП Маказа, отбелязано е временното ограничение за тировете до 2014 г., когато гръцката ще изгради връзката с Егнатия одос.
Около 15 октомври т. г. България ще бъде готова да пусне тежкотоварните камиони по международния път от северна Европа към Бяло море, тогава трябва да бъдат завършени строително-монтажните работи по втория етап на пътя към Гърция – Кърджали-Подкова. До Димитровден се очаква да е налице и разрешението за ползването на този участък, и ще може да се преминава от Кърджали до Маказа по изцяло новия път.
На срещата на 13 август са разменени междуправителствени ноти, третата е изпратена от София вчера по обяд до МВнР и внесена лично от посланика ни в Атина. “В този документ България настоява пунктът да бъде отворен незабавно и да се пропускат леки автомобили, автобуси и лекотоварни превозни средства до 5 тона. На този етап исканията на гърците да изградим кантари на общия ГКПП не са основателни, подобна необходимост ще възникне след разрешението да се пропускат тежките товари. Тогава ще се наложи да се построи и хале за щателните проверки на товарите”, посочи още Михалевски.
Според него ако Гърция поиска някакъв компромисен вариант за автомобили до 3,5 тона, най-вероятно България ще приеме това. “Така или иначе, необходимо е да се постигне баланс на интересите на двете страни. За гърците е добре по-бързо да посрещнат българските туристи в летния сезон, а за нас – да тръгне търговията, която да съживи крайграничния Кърджалийски район”, коментира председателят на регионалната комисия.
Кърджали обаче не е подготвен за трафика на тировете, тъй като няма околовръстен път, а камионите ще поставят под риск гражданите му. До края на годината трябва да приключи работната фаза на проекта. Огромен проблем е липсата на осигурено финансиране. През 2009 г. проектът за обходния път беше включен в резервите на ОП “Транспорт 2007-2013 г.” и ако беше ускорено проектирането, имаше реалната възможност да се възползваме от дъмпинговите цени при магистралите, и строителството да започне, припомни Михалевски.
Правителството на ГЕРБ изключи този проект от оперативната програма, той не фигурира и в индикативния списък на възможните за финансиране транспортни проекти за следващия планов период 2014-2020 г. Депутатът от левицата подчерта, че по последните данни за разпределението на средствата по ОП “Транспорт”, за пътна инфраструктура те са значително по-малко. “Основният проект от програмата, който е задължителен и приоритетен, е лот 3 на магистрала Струма и ще глътне голямата част от парите. Останалите суми ще отидат за участъците по автомагистрала Хемус”, каза той.
Започнали са обсъждания за включването на проекта за околовръстното шосе на Кърджали в други схеми на финансиране – или национално, или чрез държавни инвестиционни заеми. Решението трябва да бъде взето до края на тази година, за да може след завършването на проекта догодина да стартира изграждането на пътя. Индикативната му стойност беше 200 млн. лева, последно се коментира сумата от 150 млн. лева, уточни Михалевски. Според него обществената поръчка ще покаже реалната цена на строителството на шосето.
“Няма персонална вина за изключването на този възлов проект, има политическа отговорност. Защото, когато си наясно, че границата при Маказа ще се отвори и предстои тежък трафик до гръцките пристанища на Бяло море, нямаш правото да поставиш хората в Кърджали под непрекъснат риск”, коментира Михалевски.
hard admin

*

Top