Млади строители посетиха Музея на авиацията

Ученици от Професионална гимназия по строителство „Христо Смирненски” в Кърджали, участници в клуб „Науката и ние”, посетиха Музея на авиацията в Крумово. Те участваха в тържеството посветено на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април. Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин. През 2013 година се навършват и 34 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Учениците разгледаха външната експозиция, където са изложени летателни апарати – самолети и вертолети на бойната авиация. Те се запознаха с историята на своя връстник 19-годишният Асен Христов Йорданов, който през 1915 г. построява самолет, който след изпитателни полети е признат за първия български аероплан.

По случай празника се проведоха демонстрационни полети с учебни и частни самолети. Клуб „Науката и ние” работи по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Основна задача на ентусиастите от клуба е да предложи на всички интернет посетители на сайта на училището един уникален продукт – електронен научно-популярен бюлетин.

hard admin

*

Top