Мнозинството в ОбС ще подкрепи инвестицията „Лафка“ и на следващата сесия?

Мнозинството в Общинския съвет в Кърджали ще подкрепи отново инвестицията „Лафка” на „Табак маркет” и на поправителната сесия след реакцията на областния управител Илия Илиев. Това съобщиха за 24rodopi.com съветници от ДПС.
Както вече писахме, областният управител върна за ново обсъждане като незаконосъобразно Решение на Общинския съвет в Кърджали, с което се дава съгласие за промяна на терените за поставяне на павилиони с унифициран дизайн на територията на града. Става дума за седем будки за кафе, сладкарски изделия и печатни издания, разположени на бул. „България”, бул. „Беломорски”, бул. „Христо Ботев”, ул. „Захари Зограф” и ул. „Първи май”, чието местоположение е променено след като конкурсната процедура вече е проведена при други условия, определен е спечелилият участник и с него е сключен 10-годишен договор за наем.
Общо инвестицията на „Лафка” касае 21 обекта в Кърджали.
Областният управител счита, че ОбС неправомерно е заобиколил Закона за общинската собственост, в частност процедурата за отдаване под наем на имоти публична общинска собственост, тъй като в случая се прави опит да бъдат заменени неатрактивни имоти, за които е проведен търг, с по-атрактивни такива, за които не е проведен, а това противоречи на конкурсното начало, допълниха от Областна администрация. В такива случаи законът изисква да се проведе нова процедура по чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост, а не само да се сключи анекс към вече подписания договор за наем, категоричен е областният управител.
Юристите на Общинска администрация ще запознаят съветниците защо смятат, че решението от предишната сесия е законно. Според председателя на разпоредителния орган Раиф Мустафа, взетото решение за промяна на терените на павилиони за вестници, кафе и захарни изделия е законно.
Ако на „поправителна сесия” съветници гласуват по същия начин, а областния управител прецени, че решението е незаконосъобразно, казусът ще влезе в съда.
24rodopi.com
На снимката: Първият павилион “Лафка” в Кърджали бе монтиран на 24 септември
hard admin

*

Top