Мобилтел ще плати 180 000 лева глоби заради клиенти от Кърджали и Момчилград, 374 граждани са се жалвали на омбусдмана

Мтел ще плати три глоби от по 60 000 лева заради некоректно отношение към дългогодишни клиенти в област Кърджали, съобщиха за 24rodopi.com представители на компанията в града край Арда. Мобилният оператор отказал да изпълни молбите на клиенти от Кърджали и Момчилград да им бъдат прехвърлени номерата към друг оператор. Съдът първоначално намалил глобите до 5 000 лева, но последвала корекция  и Мтел ще плати 180 000 лева.
Както вече 24rodopi.com писа, първият, който осъди Мтел е строителен предприемач, който бил разкарван по институциите заради неплатена сметка. Такава обаче нямало и се оказало, че това е обичайна практика на мобилния оператор – подаване на невярна информация, за да задържат клиента.
Зачестили са оплакванията от мобилните оператори пред омбудсмана на Кърджали Хакиф Емин – 9 само в последните три месеца. 374 граждани от Кърджали са приети и изслушани от обществения посредник на Кърджали по лични и обществени проблеми, породени от действия или бездействия на общински или държавни организации и институции. Съдействие са потърсили и над 10 жители на други общини – Ардино, Момчилград, Крумовград и Черноочене. Това сочи отчетът на обществения посредник за 2013 г.
През периода са постъпили 141 писмени жалби и сигнали, а са консултирани устно 233 души. По всеки един от казуси и са дадени отговори и препоръки на гражданите. „За много от гражданите омбудсманът се е оказал последна възможност да се преборят с бюрократични пречки от различно естество и сме удовлетворени, когато успеем да помогнем на хората”, заяви пред 24rodopi.com омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин.
Най-много от жалбите са заради нерешени проблеми в областта на обществените услуги, детските, образователни и културни институции. Те са близо 40 на сто от писмените сигнали, посочи още той. От тях положително са решени 34, а на 3 е даден отрицателен отговор. На второ място са жалбите, отнасящи до собствеността на гражданите –20 % от писмените сигнали.
Срещу EVN има 4 сигнала, от ВиК са недоволни 3 души. Не са малко и социалните проблеми, 6 % от жалбите са свързани с обществения ред и сигурността на хората.

Хакиф Емин е обществен посредник на Кърджали от 2009 г. Той е единственият омбудсман избран с пълно болшинство от всички политически сили в местния парламент. Преди това е бил дългогодишен общински съветник.

hard admin

*

Top