Могат ли да откраднат гласа ви? Как?

За 49-и път в своята история българите ще избират парламент. За периода от 1990 до 12 май 2013 г. това ще бъдат осми избори за депутати.
Загубилите винаги са били недоволни и бурно са упреквали спечелилите, че са фалшифицирали резултата. От началото на промените досега обаче няма нито един касиран от съда парламентарен вот. Това означава, че нарушенията са били под критичния праг и няма как да повлияят на крайните резултати. Обикновено е печелела формацията, за която има най-високо обществено одобрение към момента, а претенциите към опонента са били заради изкривяване на вота в отделни региони или секции. Най-много упреци досега имаше заради т.нар. „изборни екскурзии”.
 
Принудата или купуването на глас е престъпление
 
 Гласът ни може да бъде откраднат още извън секцията. Има няколко начина за това – чрез принуда, чрез купуване или чрез услуга в бъдеще време. И трите са
престъпление, но доказването му е много трудно.
Принуда има тогава, когато работодател заплаши подчинените си, че ако не гласуват за определена формация, ще изгубят работата си. Или кмет – че няма да получат дърва или въглища за огрев и т.н.
При купуването на гласове престъпление правят и двете страни. Тази порочна сделка на пръв поглед изглежда добра, но сметките сочат, че за партиите, които купуват, е три пъти по-изгодна. Защото ако плащат по 10 лв. за глас (в масовия случай), за четири години в НС те получават от бюджета общо 48 лв. (по 12 лв всяка година). За тази кампания при разкриването на търговия с вот е разрешено използването и на СРС. Но резултатите досега са скромни, макар че прокуратурата се опита да се отчете с успехи и на този фронт буквално в последните дни преди вота.
При обещана услуга в бъдеще време рискът да се гласува „по сметка” е изцяло за сметка на продавача.
Законодателят лукаво подмина още един възможен казус за купен вот – даренията по време на кампания. Партиите се надпреварват да правят финансови добрини, разчитайки да си ги осребрят в гласове.
 
ЦИК готви таблица с грешките
 
Колкото по-нагоре в „йерархията” се качва гласът ни, толкова по-трудно е той да бъде откраднат, сочи разследване на „Преса”. Дори протоколът да е написан с напълно сгрешени данни, при въвеждането в РИК машината няма да приеме техния резултат и ще свети в червено, докато не се открие грешката. Ако тя е много драстична, РИК може да върне представителите на секционната комисия пак да си преброят бюлетините и коректно да си попълнят протокола. Ако е техническа, се коригира на място и се подписва от шефа на СИК и още един член, както и от представителя в РИК. Цялата тази манипулация може да се проследи от наблюдатели. За да не пречат, те ще бъдат поставени зад червено въженце, но от РИК уверяват, че ще могат спокойно да видят какви числа се въвеждат. Новост тази година е правото всеки член на СИК, наблюдател или представител на партия да получи ксерокопие от изборния протокол. На някои места ще се направят над 200 такива копия и това позволява грешките да се уловят на много ранен етап. Партиите обаче няма да имат копие от коригирания вариант на протокол, ако това е станало в районната комисия, което ще доведе до разминаване в данните от паралелното преброяване на австрийската фирма „Сора” и това на ЦИК, направено от „Информационно обслужване”. От изборната комисия обмислят да публикуват на сайта си в табличен вид всички открити и коригирани несъответствия, за да няма спекулации. За всяко несъответствие ще има решение на ЦИК, преди да се въведе окончателното число за определяне на изборния резултат на национално ниво.
След като приключи изборният ден, всички изборни книжа, бюлетините и печатът се събират в един чувал и шефът, секретарят и още един член на СИК потеглят към районната комисия. Това се случва в късните часове на деня или посреднощ. В големите градове екипите се придвижват с автомобили, но масова е практиката автобус да обикаля селата и да събира тричленките. Автобусът се пилотира от кола на МВР, но на практика в него няма определен ред за превозване на чувалчетата. Запознати с вота твърдят, че членовете на СИК стискали чувалчето до себе си през целия път, но други разказват, че заради умората и късния час се случвало да заспят или пък да струпат „багажа” на задната седалка. Изборният фолклор твърди, че тъкмо в този момент можело да се подмени цялото чувалче и така да се откраднат гласовете на избирателите. От ЦИК обясниха, че чувалчетата са специални и се предоставят срещу подпис от общината. Освен това копие от протокола, който е вътре, вече имат твърде много лица. А и намирането на толкова много резервни бюлетини е мисия невъзможна.
Тричленката чака с чувалчето пред РИК, докато въведат данните от протокола. След това има задача пак да нарами чувала и да отиде до комисията, която ще ги приеме за съхранение в областната управа. Тази комисия е съставена от представители на различни политически сили. Изборните документи се пазят в специални охранявани помещения, които се отключват само от комисия. В чувалчетата може да се бръкне отново и да се види какво съдържат те само ако има обжалване на резултата и съдът нареди това.
 
Без почерпка, когато се броят бюлетините
 
Най-рисковото място за подмяна на вота в целия изборен процес е секцията – там, където избирателят отива, за да си пусне бюлетината. Има много шашми, изпробвани във времето и доказали своята ефективност. Някои бяха спрени с промените в закона, но други – не.
Гласът ни може да стане невалиден, ако няма два печата върху бюлетината, затова от ЦИК предупреждават да се внимава много по време на гласуването. Първият печат се поставя преди, а вторият – след зачеркване на съответното квадратче. Ако върху бюлетината има поставен друг знак, това също я прави невалидна. Подобна шашма може да се случи при отваряне на урната, ако недобросъвестен член на СИК драсне върху бюлетината друг знак или с друг цвят химикал. Това не може да се случи, ако представителите на партиите в СИК са достатъчно бдителни и се контролират взаимно. При броенето на бюлетините във всяка секция ще има наблюдатели и застъпници, които също могат да следят за манипулации.
В по-малките секции обаче след 20 ч. хората вече са много уморени и разсеяни. Някъде заинтересовани партии по-рано прилагаха и следния подход – при броенето на гласовете носят обилна почерпка на членовете на СИК, уж за да се подкрепят след тежкия ден, и така ги разсейват още повече. На миналите избори големите партии изрично забраниха на хората си да приемат такива почерпки, особено в края на изборния ден. Такава забрана ще има и на 12 май.
Понякога точно когато трябва да се броят гласовете, спират тока Според Националното сдружение на общините 58 са населените места, където обикновено при по-лошо време, макар и временно, спират енергозахранването. В тях има общо 70 секции. За някои от тях вече са осигурени генератори, за да задвижат прословутите ксерокси. Това е още една гаранция, че няма да се брои на свещ или на лунна светлина, както ставаше досега на определени места. Но отсега е ясно, че генераторите не са достатъчни и пак ще има избори „на тъмно”.
Все още не е измислен начин за прекратяване на т.нар. индианска нишка при гласуването в секция. За да сработи тази „схема”, е нужно някой отвън да разполага с една бюлетина, подпечатана само с един печат. Тя се попълва от съответния застъпник и се дава на избирателя, който на практика пуска нея. А когато излезе навън, като доказателство носи празната бюлетина с един печат, която е получил от комисията. Тъй като бюлетините не са номерирани, за да се запази тайната на вота, няма как да се хване дали има изнесен екземпляр. А и изнасянето не се смята за престъпление, а се наказва като административно нарушение.
Няма и видеонаблюдение в секциите, защото това се оказа непосилно техническо чудо за нашата администрация. Иначе една случайно работеща камера в плевенското с. Бохот през 2011 г. улови манипулацията – как членове на СИК прибират валидни бюлетини и поставят на тяхно място други, с предварително отбелязан вот. Странно защо камерите в изборните секции извън паравана за гласуване са забранени и се смята, че може да нарушат тайната на вота.
В други страни въпросът с „индианската нишка” е решен, като всяка бюлетина се къса от кочан с перфорация. В края има пореден номер, но при откъсването той остава прикрепен към кочана. Така точно може да се проследи движението на бюлетините. Подобна екстра много ще оскъпи гласуването, твърдят експерти, но заради сигурността може би си струва и този харч в бъдеще.
Понеже протоколът от изборния ден е първичният документ, по който се определя резултатът, много важно е как ще бъде попълнен той.
Шест контроли са въведени в него, за да се избегнат груби грешки. Досега често се бъркаше броят на избирателите по списък с броя на гласувалите. Имаше случаи, когато броят на недействителните бюлетини се вписваше като действителен и обратно. На референдума през януари имаше потресаващо неграмотни протоколи, които се бяха промъкнали през всички възможни комисии. Сега от ЦИК уверяват, че това е невъзможно. За да има абсолютна сигурност, че няма да се дописват избиратели след края на изборния ден, Централната комисия задължи секционните да теглят черта под последното име в 20 ч. и всички да се подпишат под тази черта.
 
Избирателните списъци за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 12 май т. г. съдържат имената на общо 6 868 455 български граждани, обяви на последната пресконференция преди изборите днес говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов. В т. нар. забранителни списъци са включени общо 160 972 души. От тях лишени от свобода са 7389 души, поставени под запрещение – 7243 души, снабдени с удостоверния за гласуване на друго място – 378, подали заявление за гласуване в чужбина – 78 542 и подалите заявления за гласуване по настоящ адрес – 67 420 души.
Броят на изборните секции в страната по данни на ГРАО са около 11 700 в това число и подвижните. В чужбина секциите са 227 в 57 държави. Вотът ще бъде следен от общо 275 наблюдатели от пет регистрирани международни организации – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ – с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – с 4 наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ – със 109 досега регистирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти – със 105 наблюдатели и Парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – с 29 наблюдатели.
Петнадесет са регистрираните български неправителствени организации като наблюдатели, които ще следят за правилното протичане на изборния процес с общ брой 11 878 членове. Седем са социологическите агенции, които ще извършват екзит пол /допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции/ и прогнози за изборните резултати в деня на вота, информира Бисер Троянов. Това са “Афис” ООД, “Галъп”, “Алфа рисърч” ООД, “Медиана” ООД, “Сова – 5” АД, МБМД и Националният център за изучаване на общественото мнение.
Броят на кандидатите в тези избори е общо 8 148, в това число и тези, издигнати в повече от един многомандатен избирателен район, съобщи Бисер Троянов.
hard admin

*

Top