Молитви за дъжд и берекет в „Чубуклу джамия“

Молитви към Всевишния за берекет и дъжд отправиха десетки мюсюлмани в най-старата джамия „Чубуклу” в община Черноочене. Ритуалът край село Водач бе организиран от настоятелството на „Чубуклу джамия”.
Под ръководството на Районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и местния имамин Ариф Байрамали осем ходжи отслужиха молебена. Самият религиозен обред протича като всички присъстващи произнасят заедно молитвата, а религиозните водачи четат аети от Корана.
Интересното в самия ритуал е, че мюсюлманите отправят молитвата за дъжд с посочващи към земята пръсти на ръцете.
Сред присъстващите бе е кметът на община Черноочене Айдън Осман. Акцент в словото на районния мюфтия Бейхан Мехмед след мевлида бе необходимостта от добри взаимоотношения в семейството и общността.
Пилафът за ритуала бе подготвен в 7 казана.
Според преданието, „Чубуклу джамия” е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичетата, които са отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач (Чубуклу), което се е изместило след епидемия от чума. Джамията и гробището останали като памет за изчезналото село.
Това е втората молитва, след тази в Яворово, в община Черноочене за този сезон. Предстоят молитви и в селата Вождово, Дядовско, Бели вир, Паничково, Габрово, Женда, Безводно и други населени места.
hard admin

*

Top