Моллов: Овчаров трябва да докаже в прокуратурата, че сме сепаратисти! Археологът: Такива са – казват, че са етнос и са искали да се присъединят към Гърция

„Дадохме сигнала от Европейски институт ПОМАК преди малко повече от месец заради изказванията на проф. Овчаров, че сме сепаратистка организация. Това, че ние сме сепаратисти той трябва да го докаже”, заяви в студиото на Нова телевизия лидерът на новоучредената партия „Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура” (ПОМАК). Разпитаният преди два дни от следователи археолог не седна до родопчанина, а предпочете да го изслуша от диванчето и след това да седне на мястото му.
Овчаров първо направи реклама на илюстрована книга с красотите на България, а после обясни, че Моллов твърдял, че помаците са отделен етнос, а заместникът му Войнов написал писмо до посолството на Гърция, в което настоявал бедстващи села в Родопите да преминат към южната съседка.
“Не сме сепаратисти, защото някои хора забравиха, че от 2007 г. ние сме е в Европейския съюз, където има общи ценности, но няма граници. Не може да говориш за сепаратизъм на територия, която вече обхваща почти целия континент”, заяви Моллов.
Хората на Моллов обвиняват археолога, че ги е набедил в сепаратизъм, нещо което отричат и настояват той да докаже.
„Никой от нас няма да отделя територия, да прави анклави и т. н.”, категоричен беше Моллов, който разпространява алтернативни тези за произхода на помаците у нас и ги причислява към отделен помашки етнос. „По отношение на историята ще приключим спора, докато част от нашите историци започнат да четат истинската история. Това, което знаем е, че ние сме потомци на персийците”, заяви още Моллов и добави : „Не се сърдим на г-н Овчаров, в спора ще се роди истината”.
“Преди 14 век няма ислям в Родопите. След това се появил и сега в Кърджалийско има турци. Вчера са ме цитирали неправилно. С тези турци правим разкопките на Перперикон”, поясни наследникът на откривателя на Перперикон Иван Балкански.
hard admin

*

Top