Момчилград помита боклука в Седмица на чистотата

Община Момчилград обяви седмица на чистотата в дните от 22 до 26 април. Инициативата се провежда броени дни преди националната кампания „Да изчистим България!”. Традиционното пролетно почистване ще обхване дворове, градинки, междублокови пространства, паркове, детски и спортни площадки. По-мащабни акции се предвиждат за замърсените зони на територията на общината, заявени предварително. Доброволците ще получат безплатни чували от общината, а събраните отпадъци ще бъдат извозени до регионалното депо в Кърджали.
„Приканваме всички граждани, фирми, институции, училища и читалища да се включат в тази повсеместна акция. Надяваме се на активното им участие, за да направим Момчилград по-чист и приветлив”, призовават специалистите от „Озеленяване и чистота” към община Момчилград.
На 16 април в гимназията по туризъм и хранително-вкусова промишленост “Св. св. Кирил и Методий” ще бъде изнесен открит урок с екологична тематика. На 25 април пък млади доброволци от селата Равен и Нановица ще се включат в организирано почистване на тракийското светилище край село Татул.
Същевременно разделното събиране на отпадъци в Момчилград се очаква да стартира до месец. Както е известно, в началото на годината местната администрация проведе разяснителна кампания за разделяне на отпадъците на сухи и мокри. От общината ще раздадат безплатни чували, в които ще се изхвърля сухият отпадък. Към него се причисляват стъкло, хартия, пластмаса, картон и всички битови отпадъци, които трудно се разграждат в природата. Община Момчилград ще осигури и постави специализирани кофи за съхранение на сухия отпадък, извозван през определен ден от седмицата. В сегашните контейнери ще се изхвърля единствено мокрият отпадък, към който спадат хранителни и растителни отпадъци. Разделното събиране ще обхване входове и блокове в общинския център, регистрирани по Закона за етажна собственост.
hard admin

*

Top