Моника Панайотова доведе в Кърджали изложбата „Св.св. Кирил и Методий и държавата на духа“

При широк интерес от страна на местната общественост премина откриването на изложбата „Св.св. Кирил  и Методий и държавата на духа” в Регионалния исторически музей. Тя гостува в Кърджали по инициатива на евродепутата от ГЕРБ-ЕНП Моника Панайотова, която бе специален гост на събитието.
Изложбата прави ретроспекция на Кирило-Методиевото дело от Великоморавската мисия на двамата първоучители до разцвета на средновековната ни култура и книжовност през Златния век на цар Симеон. Автор и основен двигател на идеята е д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет”, който преди броени дни бе удостоен с престижната награда Европейски гражданин на 2013 г. Реализирана е с любезното съдействие на Института за литература при БАН и Националната библиотека и е част от честванията по повод 1 150 години от Моравската мисия на Светите братя. Експонатите са подготвени от имения историк проф. Пламен Павлов, който говори за значението на Кирило-Методиевото дело, на старобългарския език и православната християнска култура, споделяйки, че сбирката следва историческата истина, без да страда от излишно патриотарство. Моника Панайотова благодари на домакините от музея за възможността експозицията да разшири своята география и да бъде видяна от все повече българи, след като вече е представена в седалищата на Европарламента и Европейската комисия и е предизвикала силен положителен отзвук. Тя подчерта, че кирилицата се възприема като азбука на разширяването на общността, след като българският език придоби статут на трети официален език в ЕС след гръцкия и латинския и това е основателна причина за гордост.
Родолюбивото начинание на Фондация „Българска памет” бе приветствано и от народния представител Цвета Караянчева, която изтъкна, че пътищата на евроинтеграцията са различни, но българският принос за напредъка на европейската цивилизация е безспорен и българската азбука е едно от най-видимите доказателства за това.

Изложбата „Св.св. Кирил  и Методий и държавата на духа” ще остане в Кърджали до края на годината. Копия от нея са показани във Велико Търново, Варна, София и Брюксел.

hard admin

*

Top