Мостът между България и Гърция стана на 102 години

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман: Истинската ценност за една община са нейните жители, защото какво са всички природни дадености, богатства и красоти, ако нас ни няма

Другото име на Кирково днес е Празник. 102 години от създаването на общината отбелязват на 26 март местните жители. Хиляди са гостите на Кирково, богатата културна програма започна рано в съботния ден, като кулминацията ще бъде концертът на легендите на българската поп музика Орлин Горанов и Кристина Димитрова.
Публикуваме приветственото слово на кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман:
Днес Кирково празнува! С огромно удоволствие се обръщам към всички Вас, за да ви поздравя по случай  102 – та годишнина на нашата община. Всички ние се вълнуваме от радостта и емоциите на празничните събития, от надеждите и желанията ни да бъдем все по-често така позитивно настроени и изпълнени с вяра и надежда в по-добрия утрешен ден.
Създадена на 26.03. 1914 г., като Селско общинско управление Кирково, Гюмюрджинска околия, преобразувана през 1979 г. в Селищна система Кирково, и обединяваща от 1987 г. трите селищни системи Кирково, Подкова и Бенковски, днес нашата община е втора по територия и трета по население в област Кърджали.
Един век е доста внушителен, сравнявайки го с човешкия живот, но той ще бъде само една частица от хилядолетната история на Кирково. В този ден ние засвидетелстваме почит към делата на предците ни, към историята и традициите и преосмисляме нашата съпричастност, търсим нашето място в каузата да работим за просперитета на родния край. Днес ние сме тези, който творим и работим, за да оставим трайна диря с имената и делата си и така, както помним, съхраняваме и продължаваме нашата история и традиции, да предадем на поколенията след нас духа и традициите на нашата община. В тази връзка искам да кажа, че на стотната годишнина от създаването на общината през 2014 г. с решение на общински съвет Кирково ние си избрахме девиз на общината „Традиции и труд – достойно бъдеще”. Това е посланието на младите хора към нас. Днес аз се срещнах с много млади хора, приятели и гости и останах изключително приятно изненадан от начина им на мислене и позитивното им настроение,  което ме накара да си спомня мисълта на френския философ Жил Липовецки, който казва, че днешното общество е не просто постмодерно, а хипермодерно. И въпреки това има силно завръщане към миналото и традициите, което само може да ни радва.
Уважаеми съграждани, освен, че имаме богато културно историческо наследство, родният  ни край е наситен с природни забележителности и феномени, намира се на такова стратегическо място, за което биха ни завидели всички, защото след откриването на прохода Маказа, Кирково е мостът между България и Гърция. Ето тези неща трябва да ни обединяват в общата ни кауза за създаване на нов облик на община Кирково и превръщането й в една наистина атрактивна дестинация. Аз съм оптимист и вярвам, че това ще се случи, защото ние вече имаме не само ясна визия за бъдещето на нашата община, но и знаем как да я постигнем – заедно с общи усилия и съпричастност – и в делници и в празници чрез отговорно решаване на  проблемите и  реализиране на  идеи и проекти, които да носят позитиви за десетилетия напред. В това отношение искам да ви кажа, че ще се вслушам във всяка градивна критика и ще дам път на всеки , който желае осъществяване на идея за доброто на община Кирково, без значение на религиозни, политически и каквито и да са други убеждения, защото аз вярвам, че наистина нещата, които ни обединяват са повече от нещата, които ни разделят.  Наш дълг е не само да запазим наследеното, но и да го множим многократно.
Уважаеми съграждани, истинската ценност за една община, са нейните жители, защото какво са всички природни дадености, богатства и красоти, ако нас ни няма.  Затова на днешния ден освен, че искам да ви поздравя, аз искам и да ви благодаря. Отправям своята благодарност към всички, които подкрепят нашите усилия да направим община Кирково наистина красиво и привлекателно място за живеене. Поздравявам и благодаря и на младите хора, които са тук сред нас и им пожелавам да съхранят своя устрем и да следват завещаното от предците си. Поздрави от сърце отправям и към близките ни, които в този момент са в чужбина, надявам се това послание да достигне до тях чрез глобалните мрежи. Те със сигурност биха искали сега да са тук, сред нас и нашето желание е същото – ако не за този, то поне за следващия празник. Благодаря на всички, които с идеите и труда си правят празника на Кирково емоционално, впечатляващо и запомнящо се събитие за всички нас. Благодаря на всички участници в инициативите, конкурсите и спортните занимания, проведени в чест на нашия празник. Изразявам признателност и уважение към всеки един от вас!
Днес ние имаме много гости, които ще вземат участие в празничната ни програма – от Комотини, Одрин, Смолян, София. Приветствам Ви с добре дошли и благодаря от сърце и на Вас! Празничната ни програмата е толкова пъстра и позитивна, колкото сме пъстри и позитивни и ние. Нека бъдат благословени делата Ви и щастливи Вашите дни, защото, когато човек е щастлив, прави добри неща – за себе си, за хората, които обича и за родния край, в който живее. Да се радваме на малките неща  и да сътворяваме големи дела, за да изпитваме удовлетвореност, че и „ний сме дали нещо на света”.
Пожелавам Ви здраве и сили, за да успеем да се преборим с достойнство с новите изпитания, за да пребъде община Кирково. Аз вярвам в това и знам, че имайки вашата подкрепа, ще имам и силите да направя много за нея. Желая  много здраве и щастие и на вашите близки и приятели. Нека в домовете ви винаги да има любов и разбирателство!
Честит празник скъпи съграждани!
24rodopi.com
На снимките:
Шинаси Сюлейман на хорото
Народният представител Цвета Караянчева е сред гостите на 102-рия рожден ден на Кирково
hard admin

*

Top