Мотивите на съда: Смъртта на бизнесмена Метин Халил настъпила по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда

6-мата млади мъжe от Крумовградско, които бяха арестувани за смъртта на бизнесмена Метин Халил, са му нанесли средна телесна повреда, но не са искали да го убиват.
Това и чистото съдебно минало на 6-матата обосновават ниските присъди, които те получиха.
Окръжният съд в Кърджали обяви мотивите си за присъдите.
Както вече 24rodopi.com писа, първоначално 6-мата получиха по-тежки присъди, но Апелативния съд в Пловдив откри процесуални нарушения и върна делото за ново разглеждане. Тогава присъдите бяха намалени.
6-мата са признати за виновни в това, че на 12 февруари 2011 година в Крумовград, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда – аспирация на кръв с изпълване и запушване на дихателните пътища с развитието на механична асфиксия, представляваща разстройство на здравето, временно опасно за живота, причинили по непредпазливост смъртта на Метин Халил.
Те ще платят солидарно и 560 000 лева на наследниците.
Новата присъда на Дениз Г. С. е “лишаване от свобода” за срок от 3 години и 8 месеца, при първоначален „общ” режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип. Първата му присъда бе 4 години и 8 месеца.
Мустафа С. Х. ще лежи в затвора 3 години и 8 месеца (предишната присъда – 4  години и 10 месеца) при първоначален „общ” режим на изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип.
Присъдата на Мустафа М. Г. също е намалена от 4 години и 10 месеца затвор на 3,8 години.
Бюрхан Н. Ю., който трябваше да лежи в затвора 5 години и 4 месеца, ще остане зад решетки 4 години.
Генджай С. М. ще бъда затворник също 3,8 години, срещу предишна присъда от 5 години.
Същото се отнася и за Ерол Ю. Х.
На  шестимата подсъдими им се приспада времето, през което са били задържани за срок до 72 часа по реда на НПК, както и времето, през което спрямо тях е била взета мярка за неотклонение “Задържане под стража”, считано от 12.02.2011 година до 15.07.2013 година.
Те  са оправдани по обвинението, че деянието е извършено с особена жестокост – нанасяне на побой на пострадалия по главата и тялото с юмручни удари и ритници, и по хулигански подбуди.
Съдът осъжда 6-мата да заплатят солидарно на родителите на Метин Халил, на съпругата му и на двете му деца 560 000 лева. По 70 000 лева се полагат на родителите, 120 000 лева – на съпругата, по 150 000 лева – на децата.
6-мата са на свобода до влизането на присъдите в сила.
hard admin

*

Top