Мохамед Картал върти два ресторанта в шведския град Халмстад

Шведският гражданин с джебелски корен Мохамед Картал върти два ресторанта в град Халстад. В бизнеса му помаган сина и дъщерята, които са студенти. Кухнята е предимно шведска.
Както първи 24rodopi.com писа на 12 декември м. г., 50-годишният Картал дари на община Джебел линейка марка “Волво S80”.
Той е родом от джебелското село Козица, но е емигрирал преди години в скандинавската държава. “Изпитвам удовлетворение, че мога да помогна. Запомнил съм една приказка от моите родители, че помощта е ценна, когато е навреме”, казва шведският гражданин.
Мохамед заминава за скандинавската страна след 1989 г. Имало вариант да замине за Турция, но избрал Швеция, за където по това време пътували много кърджалийци.
Преди да напусне България, работил в градския транспорт в София. Той и близките му се установяват в Южна Швеция в град Халмстад, на около 420 км от столицата Стокхолм. Градът не е много голям, около 55-60 хиляди души.
“Животът ни в Швеция в началото не беше никак лесен. Емигрантска съдба! Две години учих езика, след това започнах работа в един ресторант. Силно съм свързан с родния край, линейката е закупена с лични средства. Желанието ми е колата да бъде на разположение не само на община Джебел, но за целия Кърджалийски регион”, казва скромно Картал от Халмстад.
“Не сме изненадани от този жест на Мохамед Картал. Познавам и него, и много от близките му. Благи хора, добри хора. Две от сестрите му са омъжени в нашето село. Картал винаги помага с каквото може както на роднини, така и на нашенци, тръгнали на гурбет в Швеция”, подчертава Сабахатин Алиосман, кмет на джебелското с. Слънчоглед.
Родното село на Картал е Козица, което е на 10-ина км от Джебел. Сега там живеят около 45 семейства, няма училище, само две домакинства гледат тютюн, другите се занимават с животни. При едно от гостуванията преди няколко години Картал дава средства за поддържане на гробищния парк, по негово настояване е изградена и постройка – навес, свързан с религиозните мюсюлмански ритуали, посочва „Стандарт”.
Линейката ще бъде на разположение на общината. Тя вече е регистрирана в КАТ.
“При една среща с дарителя преди година споделих, че общината се нуждае от специализиран транспорт, землякът си записал нещо и при последното идване в Джебел докара автомобила”, разказа общинският кмет Бахри Юмер. В родопската община достъпът до здравни услуги е проблем за много хора без здравно осигуряване, които са предимно по селата. “Имаме отдалечени населени места, труднодостъпни, понякога се е налагало да осигуряваме общински коли, за да транспортираме болни за прегледи в Пловдив и Стара Загора”, коментира още Юмер. Джебелският кмет подчерта, че ще бъде спазена волята на дарителя – новата придобивка да се ползва от жителите на цялата Кърджалийска област.
Бахри Юмер коментира, че от години има незаети лекарските практики не само в Джебелско, но и в останалите общини. “Младите лекари не са мотивирани да работят в региона, заминават на Запад. Местната власт подпомага медиците, като им предлага помещения за кабинети и жилища на символични наемни цени, но  трудно намираме ентусиасти да започнат работа като джипита”, обяснява градоначалникът.
“Стремежът ни е да развиваме мрежата на здравеопазването в района и всички жители да получават медицинска помощ навреме, затова се радваме много на дарението на нашия земляк и му благодарим за готовността да помогне”, допълва кметът Юмер.
 “Това, че община Джебел ще разполага с още един специализиран автомобил, е много добре и приветстваме жеста на шведския гражданин”, коментира д-р Атанас Митков, шеф на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Той обясни, че филиалът на Спешния център в града осигурява обслужването на жителите при спешни случаи в малката родопска община. По думите му екипът успява “да покрива” района. Той се състои от 8 фелдшери, 3 медицински сестри, една акушерка и шестима шофьори. Разполага с две коли – нова линейка “Ситроен”, която е на две години, и високопроходим автомобил “Уазка”.
Според медика новият автомобил линейка ще се използва и при евентуални бедствени и аварийни ситуации, което ще помогне за по-доброто взаимодействие между здравните служби и месната власт.
На снимката: Кметът на Джебел Бахри Юмер получава ключовете за линейката от Мохамед Картал
hard admin

*

Top