„Мтел“ отказа да пренесе телефона на кърджалийски бизнесмен в друг оператор, компанията е глобена с 60 000 лева

Мобилният оператор „Мтел” отказа на кърджалийска строителна фирма да пренесе телефонен номер в друг оператор – БТК, и отнесе 60 000 лева глоба. Санкцията е наложена от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), но от Мтел обжалват пред съда. На първа съдебна инстанция в Кърджали глобата е намалена на 5 000 лева.
От КРС обаче разкриха, че това не е единственият случай и че в други региони съдилищата оставят в сила големите санкции.
В заявлението на бизнесмена от Кърджали за пренасяне на номера всичко било коректно, но от „Мтел” твърдели, че клиентът им дължи пари. При проверката се оказало, че това не е вярно.
Другият случай е в село Караманци. Директорът на СОУ „Христо Ботев” в селото – Айхан Шабан, също подал заявление да му прехвърлят телефонния номер от “М-тел” в БТК. Още на същата дата приемащият оператор изпратил уведомление до даряващия. От “М-тел” обаче отказали пренасяне на мобилния номер и два дни по-късно уведомили БТК с писмо. Като причина за отказа е посочен код „0007″ – невалидни данни и/или файл.
Според промени в закона от 28 септември 2012 г. даряващия доставчик може мотивирано да откаже преносимост на номер, ако изпратеното от приемащия доставчик заявление съдържа непълни и/или неточни данни на абоната.
В конкретното заявление за пренасяне на номера всичко било коректно и мобилният оператор “М-тел” нямал мотив за отказ. Според жалбоподателя преносът е спрян, а не е отказан. Дори да има основания за спиране на процедурата, това може да трае не повече от 30 дни. Видно от доказателствата по делото в този срок не е последвал какъвто и да е отговор от страна на “М-тел”.
Според съда “М-тел” неправилно и незаконосъобразно е отказал преноса. Районните магистрати в Хасково са преценили, че контролиращият орган правилно е определил максималната по закон глоба от 60 000 лв.
На „Мтел” са наложени още три глоби – две по 60 000 и една за 50 000 лева, които са потвърдени от административните съдилища в Пазарджик, Плевен и София. Заради представените доказателства нарушението е прието като повторно.

Съдебните спорове продължават.

hard admin

*

Top