Музеят на най-древните „златари” ще струва 1,5 млн. евро

На открито и с възстановки на живота отпреди хиляди години
 
Община Крумовград вече представи проектното си предложение за изграждане на музеен комплекс, който да представя археологическото наследство на града и Източните Родопи. Това е станало в Норвегия в средата на месец юни, обясниха от администрацията на кмета Себихан Мехмед. Финансирането по проекта ще бъде именно от норвежката Програма за сътрудничество по опазване на културното наследство, като стойността му е около 1,5 млн. евро. Проектът се финансира от компанията „Болкан минерал енд майнинг, която ще добива злато на Ада тепе.
Край днешен Крумовград се е добивало злато още в средата на II хил. пр.Хр., тоест около 800 години по-рано, отколкото в разкрити подобни обекти в Гърция.
В Общинския съвет вече е гласувано съгласието по кандидатстване по програмата, поясни г-жа Мехмед. В музея ще намерят място всички находки от проучването и работата на Ада тепе. Той ще представя резултатите от многогодишните археологически проучвания на най-стария известен златодобивен рудник в Европа в съвременна околна среда.
„В него разкритите през последните години, непознати до този момент, черти от културно-историческото наследство на Крумовградския край, ще бъдат представени по съвременен и интересен начин, като същевременно го правят различен и по-атрактивен, в сравнение с обичайните музейни сбирки. Комплексът ще има допълнителни елементи като музей на открито, реконструкции и възстановки на черти от ежедневието и трудовата дейност на някогашното население”, разкриха подробности по проекта от местната Общинска администрация.
Предвидено е музеят да бъде построен на входа на града, в началото на бившето военно поделение.
 
На снимките: Бившето поделение ще се превърне в ултра модерен и красив музей на златото
 
Наричат хълма Златния остров
 
Наричат хълма Ада тепе край Крумовград Златния остров. Като много от възвишенията в митичната планина Родопи и той се смята за свещен. Учените смятат, че продължилите над 10 г. археологически проучвания в района доказват, че Ада тепе е най-древният известен златен рудник в Европа. Експлоатиран е в продължение на повече от 600-700 г., добитото злато е продавано по северното Егейско крайбрежие, а сред най-големите клиенти на тракийските миньори от племето кикони били в Микена и Троя, разказва доц. д-р Христо Попов от Археологическия институт с музей при БАН. През последните 3 г. археологът ръководи проучванията на Ада тепе, в които участват над 150 учени.
Проектът за 2,8 млн. е финансиран от концесионера на златното находище “Хан Крум” край Крумовград – “Болкан минерал енд майнинг” ЕАД .
hard admin

*

Top