Мукаддес Налбант и Неджми Али – 100% в правителството

ДПС с 19 зам.-министри – 10 са одобрени, останалите 9 – в сряда
19 от зам.-министрите в правителството на Пламен Орешарски ще бъдат от ДПС. 10 от тях бяха одобрени във вторник. Другите 9 имена ще бъдат ясни в сряда.
След като на ДПС в Кърджали им бе отнет единият депутатски мандат, регионът губи битката с другите региони и при зам.-министрите. Засега само двама са свързани с Кърджалийско, като още преди 20 дни беще ясно, че Мукаддес Налбант и Неджми Али ще влязат във властта.
Трима от зам.-министрите по време на Тройната коалиция получават доверие за още един мандат. Момчилградчанката Мукаддес Налбант ще бъде зам.-министър на образованието, а джебелчанинът Неджми Али – на отбраната.
Бюрхан Абазов ще бъде един от тримата зам.-министри на земеделието. Той пребори крумовградчанина Юнал Тасим, който може да заеме друга ключова длъжност в изпълнителната власт.
Жени Стайкова все още има 60 процента шанс да стане зам.-министър на здравеопазването, а Раиф Мустафа е с 40 на сто – за зам.-министър на вътрешните работи, довериха от двете партийни централи.
В Кърджали областният управител ще бъде от БСП, а в Хасково – от ДПС. Това се договориха още БСП и ДПС. Имената на одобрените администратори вчера са подадени на премиера Пламен Орешарски. Двете формации до късно във вторник обсъждаха кой да бъде областен управител на Смолян. ДПС настояваше да получи поста на всяка цена.

Бисер Николов, от гражданската квота, но номинация на БСП, ще бъде назначен за областен управител на Кърджали. В Хасково първи държавник в областта ще бъде депутатът Мехмед Атаман.
Айсел Руфат от Шумен става зам.-министър на екологията, а журналистката Велислава Кръстева, която досега работеше в пресцентъра на ДПС – зам.-министър на екологията. Близката на Христо Бисеров – Светла Дянкова, бивш депутат от СДС, ще бъде заместник на социалния министър Хасан Адемов.

hard admin

*

Top