Мустафа Ахмед, №3 в листата на ДПС: Битката на нашия отбор е срещу бедността

Ще работим за влизане на Кърджалийско в десятката на развитите български области
 
Мустафа Фахри Ахмед е роден 26 април 1981 г. в Кърджали, семеен, с две деца.
Инженер-икономист по образование. Работил е в различни сфери на стопанския живот, като през последните осем години се занимава със собствен бизнес в сферата на строителството и услугите.
Мустафа Ахмед е кандидат за народен представител от ДПС, заема трета позиция в листата на движението в Кърджалийски многомандатен район.
 
Интервю на Деми ИЛИЕВА
 
– Г-н Ахмед, може би първо трябва да Ви честитим депутатското кресло. С третото място в листата Вие твърдо влизате в 42-рото Народно събрание. Както се казва, „Вашата е лесна”.
-Не е коректно по този начин да се поставя въпроса. Всеки един от листата ни заслужава да е с мандат в парламента – и с професионалните си качества, и с работата си през годините в полза на ДПС и на хората в региона, и с виждането си как да се осъществи промяната, за да властват демократичните ценности. Третото място за мен  означава по-голяма отговорност и в нито един момент не бих си позволил  забавяне на темпото.
Ние сме един отбор, максимално мобилизиран да постигне възможно най-добрия резултат в регион Кърджали. Знаем как да стане, наясно сме защо го правим и след всяка среща в региона се уверяваме, че пътят ни е правилен. Сега е времето да променим нещата и да спрем процеса на крещящите регионални различия в стандарта на живот на хората. Ако не го направим, за Кърджали след още 4 години ще казват, че е най-изостаналия  край на България. А всички помним как само преди 4 години Кърджали беше в първата десятка на областите в България  по почти всички показатели на развитието. Към това се стреми отборът на ДПС в 9-ти Кърджалийски многомандатен район.
 
 
– Какво показват срещите Ви в региона. Кои са най-големите проблеми в Източните Родопи?
-Отчаянието. Отчаянието на хората – било в областния град, било в общинските центрове, било в село Контил, в което едва ли някой от бившите управници е стъпвал. Отчаянието, което този път разделя стотици семейства и което катализира страшни процеси в Родопите, които вещаят нови бели петна по картата, колкото и банално да ви звучи това. В търсене на работа и хляб не само селата, но и градовете в региона се обезлюдяват. Около 15 000 човека са напуснали родния си край в последните три-три години и половина. Няма война, надявам се да няма и някакъв зловещ сценарий, в Европейския съюз сме, а за 1 000 дни пораженията са като след 10 години тоталитарна власт и външна изолация. Не говоря пресилено, а това е усещането на хората от региона – и в Кърджали, и в селата. Хората назовават случващото се „икономически геноцид”. Ние боравим с конкретни данни и в тази насока следва да отбележим, че с драстичното намаляване на субсидиите на 7-те кърджалийски общини, само за това, че кметовете са от ДПС, няма как данъкоплатците да наричат живота си с изрази, прилягащи на оди на радостта. Вие знаете ли, че има десетки случаи, когато жени от региона заминават на гурбет в Англия, Германия или Гърция, да гледат възрастни хора, а мъжете им остават тук, за да гледат децата. Идете и кажете на този мъж – виж сега, трудно е, ама правителството направи магистрали. Каква реакция ще има, знаете ли?
 
– Вие знаете ли?
-Аз не само знам, аз съм разговарял със стотици разделени семейства. Това, което се случи в последните три години е големият шамар, който животът удари на книжните политици. Лесно е да боравиш с разходната част на един бюджет, като изрично обявиш, че трябва да се стягат коланите. И да тръбиш, че го правим в името на децата и внуците. Да, ама тези деца и внуци, ще растат граждани на Холандия, Белгия, Испания и т. н. Тази политика прокужда хората от родината ни. Нима правителството е искало в Източните Родопи да останат само пенсионери и тютюнджии!? Това е провал. Около 4 хиляди фирми в Източните Родопи реално са прекратили дейност. Това е трагедия за този планински край на България. И тук вече следва да отбележим другия голям грях на политиците.
 
– Кой е той?
-Регион Кърджали през последните три години и половина нямаше свое лоби във властта. Какво се направи за хората в тези над 1000 дни?! Само лозунги, обещания и оправдания „Тройната коалиция е виновна”. Не може цял един мандат да не градиш, а само да сочиш с пръст предишните. Вежди Рашидов беше избран за депутат в Кърджали, направиха го и министър. Той какво направи? Колко пъти дойде в Кърджали? Какъв проблем реши? Закри театъра – с тези две думи хората изчерпват мандата му.
Много неща могат да се кажат, но ние искаме да управляваме не за да сочим с пръст като предишните, а от първия ден да реализираме програма за ликвидиране на бедността.
Бедността е опасна и за региона, и за България. Тя изкара хората на улицата, тя свали правителството на ГЕРБ. Който не е разбрал колко по-бедни са хората в сравнение с 2008-ма, и колко се дразнят от приказки, че сме били сред първите места в Европейския съюз по някакви показатели, които нямат нищо общо с дневния ред на живеещите тук и сега, само несгоди ще му се случват на този политик и утре.
 
– Какви са приоритетите на ДПС?
-На първо място са инвестициите. Само сериозни инвеститори ще гарантират по-високи доходи и нови работни места. Огромен резерв има и в еврофондовете. Ще дам един пример. Ако имаше силно кърджалийско лоби във властта, можеше да се направи нещо много лесно, но с много голям ефект. Говоря за санирането на кв. „Възрожденци”. Какво пречеше да стартира една мащабна програма? Особено след като в други региони, където няма кметовете на ДПС, се „удряше рамо” за финансирането. Ще стартираме мащабна програма за енергийна ефективност не само във „Възрожденци” и други квартали на Кърджали, но и за  детски градини, училища, болници в цялата област. Това ще се отрази не само на бъдещите намалени разходи на семействата, но ще раздвижи за много кратко време икономиката в региона.
Друг подход трябва и към бъдещите инвеститори – по-малко лицензионен рекет и отхвърляне на изкуствените административни срокове.
Ако  бъда избран за народен представител, ще инициирам законодателни промени, които да дават на младите хора с бизнес по-голяма свобода на действие и по-големи възможности за реализация на проектите им в планинските и полупланински райони. Програмите за квалификация трябва да бъдат постоянни. Специално за Кърджалийско трябва да се наблегне на програмите за алтернативното развитие на земеделието.
hard admin

*

Top