Мъж от Кърджалийско проникнал в компютърната система на Община и намалил данъците на частна фирма, глобен е 1 200 лева

Мъж от Кърджалийско проникнал в компютърната система на община в региона и намалил дължимите данъци на частна фирма. За хакерската атака той е осъден да плати глоба от 1200 лева.

Друг спец по компютърни операции, по професия брокер, проникнал в сайт на фирма за недвижими имоти, откраднал данни за клиенти и сменил телефоните за контакт със своите. Той бил наказан да плати 1000 лева.

Това са два от по-малко от десетте случая, в които българи имат влезли в сила присъди за нерегламентирано проникване до чужди компютърни данни за последните повече от 2 години.

Въпреки бума на хакерските атаки навсякъде по света, а и в България се оказва, че у нас са единични случаите, в които за блокирането на сайт или хакването на имейл или профил са получени изобщо някакви наказания. Всички осъдени са се отървали само с глоба от 200 до 1500 лева, показа проверка на “24 часа” на различните влезли в сила присъди.

По данни на Върховната касационна прокуратура през 2010 г. за компютърни престъпления по чл. 319 от Наказателния кодекс е осъден само един хакер,

 а през 2011 г. четирима са получили присъди за източване и промяна на чужда база данни или друг вид неправомерно проникване в чужд профил или имейл.

До момента присъдите за компютърни престъпления са само за дребни случаи. Делата срещу организирани групи хакери, арестувани м. г., все още не са стигнали до съда.

Според все още неофициалната статистика за 2012 г. влезлите в сила присъди за такива компютърни престъпления също са минимален брой. Причините за малкото и леки присъди са остарелите текстове в Наказателния кодекс, както и трудното събиране на доказателства за този вид престъпления, обясняват обвинителите от ВКП.

Повечето случаи, които са стигнали до присъда в последните 3 г., са дребни, а обвиняемите са освобождавани от наказателна отговорност и са се разминавали само с административно наказание. Такава санкция е постановил и окръжният съд в Кърджали, след като е признал за виновен безработен висшист от региона, който в продължение на седмици успявал тайно да прониква в компютърна система в отдел “Местни приходи” в една от общините в областта.

Той влизал в базата данни, докато извършвал друга платена дейност за кметството. Въпреки че нямал разрешение от администратора на сайта, осъденият за хакерство се добрал до код за достъп и успял да промени данните за размера на данъчните задължения на еднолично акционерно дружество. Кърджалиецът е освободен от наказателна отговорност и е глобен с 1200 лв.

Най-голямо наказание за проникване в чужда база данни е получил управител на фирма от Пазарджик. В продължение на 6 месеца той шпионирал конкурента си от друго търговско дружество в града, като влизал тайно в компютърната му програма.

В хакнатия софтуер се съдържали всички данни за отношения с клиенти,

вътрешнофирмена организация, управление на зявки и т.н. За това престъпление завършилият полувисше образование управител е бил глобен с 1500 лева, като се е споразумял с прокуратурата.

Същият дребен бизнесмен е получил много по-тежко наказание затова, че е ползвал нелицензирани компютърни програми.

Съдът е изчислил, че нанесените щети на собствениците на софтуера са над 30 хил. лева, а пазарджиклията е осъден на 11 месеца условно лишаване от свобода.

Случайност като от филмов сценарий пък довела плевенчанин до присъда и глоба от 1000 лева, след като си купил стар харддиск с памет от 250 гигабайта.

След като монтирал към компютъра си новото устройство, бъдещият хакер установил изненадан, че на него има инсталирана операционна система с работещ валиден цифров сертификат на една от големите български банки. Електронният документ бил на името на управител и собственик на голяма строителна фирма. Плевенчанинът задълбочено разучил запазената информация и открил, че разполага и с парола за достъп

 до профил в системата за онлайн банкиране “Телебанк”.

Няколко дни по-късно начеващият хакер се престрашил да проникне в чуждата виртуална сметка и превел в своя банков акаунт 500 лева. Щом видял, че парите безпроблемно преминават в неговата сметка, само секунда по-късно той прехвърлил още 1000 лева, установили по-късно разследващите.

В следващите дни плевенчанинът продължил да превежда немного големи суми в новооткрити свои и чужди сметки в различни банки, докато собственикът не се усетил и не блокирал авоарите си.

След като бил разкрит и заловен, хакерът признал за престъплението и възстановил парите, а плевенските съдии го освободили от наказателна отговорност и му наложили административно наказание от 1000 лева глоба. С 200 лева пък е наказан бургаски служител на фирма, който чрез личния си компютър хакнал мейла на шефа си и източил оттам фирмени адреси и контакти.

Брокер от Сливен пък директно започнал работа в конкурентна фирма за недвижими имоти, посочва още „24 часа”. Но още докато бил на изпитателен срок, вместо да навлиза в работата, той започнал да сменя паролите на всички имейли и профили на фирмата, като дори си позволил да подмени контактите на фирмения сайт със своите.

След като бил освободен от работа, брокерът продължил да влиза със сменените вече пароли във фирмения имейл и започнал да трие новополучени писма със заявки, договори, фактури и оферти на контрагенти. Служителка в офиса на дружеството дори станала свидетел как някой дистанционно изтрива ценната информация, докато тя вижда на монитора изчезващите файлове.

По-късно по делото е установено, че хакерът брокер е влизал незаконно повече от 15 пъти в компютърната система на агенцията за недвижими имоти, като с изтриването на ценни фирмени документи и промяната на пароли и тайни въпроси е затруднил сериозно работата на дружеството, констатирал по-късно съдебният състав, който постановил 1000 лева глоба за това престъпление.

В друг от случаите на осъдени за хакерски действия българи за последните 2 години пък 25-годишен младеж използвал информацията на няколко млади дами във фейсбук, за да проникне тайно в имейлите им, а после сменил паролите и така блокирал достъпа на собствениците до електронната си поща.

Разследващи полицаи и прокурори коментират, че случаите по-които има присъди са дребни и в се още няма влезли в сила наказания за наистина серизони хакерски действия. През лятото на миналата година антимафиоти арестуваха една от най-мощните хакерски организации у нас – Cyber Warrior Invasion, които действали в различни градове на страната. Но делото срещу тях все още не е внесено в съда.

hard admin

*

Top