Мълния унищожи къщата на кмета на най-малкото село в България – Яребица, в горящия дом били 82-годишна жена и болната й дъщеря (снимки, видео)


Мълния падна върху кметската къща в село Яребица, докато вътре са били две жени. Те са  оцелели по чудо, но домът на Решед Тефик е изгорял. Тримата вече са настанени в къща на роднини на кмета, които от години живеят в Турция.

„Мълнията паднала в късния следобед в сряда, когато бях по работа в кметството в съседното село Бойно. Горският видял, че къщата ми гори и ми звънна. Не зная как съм стигнал до Яребица. Молих се само сестра ми и майка ми да са успели да излязат навън”, разказва пред 24rodopi.com Решед Тефик.
Когато мълнията е поразила къщата, вътре са били 82-годишната майка на кмета и сестра му, която е пенсионерка по болест.
„Първо се чул страшен гръм от другата стая. После замирисало на изгоряло. Майка е трудно подвижна, а сестра ми е много болна, затова бях ужасно притеснен. Успели са да излязат навън и да пуснат от близкия обор кравите. Вече нямаме дом, но важното е, че са живи и здрави и майка, и сестра ми. Нямаше как пожарната кола да стигне бързо и да загаси пожара, защото до селото няма път. Няма и кой да помогне, в селото други хора не живеят. Изгоря всичко – покрив, легла, шкафове, постели, дрехи, пердета. Всичко, каквото може да има в една селска къща, стана на пепел”, каза още пред 24rodopi.com кметът Решед Тефик.
Мълнията е паднала в срещуположната на стаята, в която са били двете жени. „Цяло чудо е, че са живи”, не може да се начуди Решед.
Ще припомним, че Яребица доби национална популярност заради промените в Изборния кодекс – 5-ма живеят там, но адресно се водят над 100 души и селото за първи път имаше право на избор на кмет.
След дълъг стаж в строителството в София и отглеждане на крави, следващото поприще на Решед Тефик е да управлява родното си село Яребица.
В деня на изборите единственият кандидат за кмет Решед Тефик бе избран с четири пуснати бюлетини, една от които-недействителна. В селото пък „гъмжеше” от народ заради седемте членове на Секционната комисия и трима наблюдатели, които след приключването на вота трябваше да броят… четирите бюлетини на петимата единствени гласоподаватели.
Новоизбраният кмет обеща да се заеме с асфалтиране на пътя и прокарване на водопровод в селото, заяви самият той тогава пред репортер на 24rodopi. „Хората още носят вода на ръце. Този проблем трябва да се реши. Ще помагам на избирателите”, категоричен е Тефик.
Кметът се занимава с животновъдство. Има десет крави и още толкова телета. Получава европейски субсидии за ливадите си. Продава и мляко. Преди да се заеме с животните, 50-годишният мъж е работил в строителството в София. Единственият му брат живее в столицата, сестра му пък е омъжена в друго кърджалийско село. „Много хора ми се обадиха от чужбина, за да ме питат дали да се върнат и да ме подкрепят на вота. Казах им, че няма нужда. Получих подкрепата на земляците си на Общоселското събрание и изборите бяха само формалност”, заяви Тефик.
Още снимки – тук
24rodopi.com

hard admin

*

Top