Мърляви и на новия пазар

  • Водата от улуците тече между масите
  • Вятърът и течението брулят яко под покрива, който пази от сняг и дъжд

"Радка ПЕТКОВА
Два месеца след като новият пазар на производителите в Кърджали заработи, търговци и купувачи оценят различно ползите от него.
Събота, пазарен ден. Продавачка от хранителен магазин наблизо носи картонени отпадъци в ръце. С подритване “придвижва” друг кашон до варелите. Двата големи контейнера от страната на кръговото движение не са чак толкова пълни, но пък под тях винаги има по нещо изхвърлено – най-малко обелки от мандарини.

Вечер пространството на пазара се мете, както видя репортер на “Нов живот”, но сутрин вече се трупат празни кашони. На гърба на новия офис-магазин на “Вивател” и “Глобул” на ул. “Републиканска” вече са оформени купчинки боклук, някои в торби.
Като тръгнеш под навеса, няма как да не се впечатлиш от огромното пространство. От олуците на металната конструкция след разтапянето на снега тече. Струи от водата текат към масите. От това се оплакват и търговци. Макар и да харесват, че не са под открито небе, имат и някои забележки.
Кашоните със стока, подредени направо върху земята, показват, че някои неща не са се променили. От чували можете да си купите и орехи. Виждаме одеяла на земята зад сергиите и домашна котка да обикаля наоколо.
Пазарът е много хубав, но трябва да се затвори отстрани, смята Кольо Колев, който е дошъл да напазарува. Сега става течение. От друга страна стоката изглежда много по-подредена. има богат избор на продукти. Цените обаче са по-високи. Обяснява си го с поскъпването на повечето стоки.
Йордан Йорданов, производител на мед от Дамбалъ, и днес е подредил бурканите. Нищо не спира вятъра, като разграден двор сме, смята той. При минусови температури става много студено. Иначе изпълнението на конструкцията е добро, но дори и сега има течове, сочи ни Йорданов. Водата тече между масите. Хубавото е все пак, че няма сняг. След калта на временния пазар тук им се вижда много по-добре. Клиентите се придвижват спокойно. Чул е, че има уговорка да се сложат щори срещу вятъра.
Йорданов споделя, че сега наемът е много висок – 120 лв. за маса. Преди е плащал 60 лв. на месец. Сигурно ще искат още да ги покачват, тревожи се той.
От течащата вода от улуците е недоволен и Неджми Мустафа, който продава плодове от две години. Добре сме на новия пазар, само водата трябва да се вкара в канализация, казва Мустафа. Не може да се сравняваме със стария пазар с онези чергила, категоричен е търговецът. Хубавото е, че мястото е чисто. Когато вали и пече, стоката не се разваля. Клиентелата му е същата. Неджми продава ябълки чак от Първомай, но има и собствено производство.
Байсе Мехмед е излязла с внучката си да пазарува. Пазарът е много хубав, но цените са недостъпни. И преди са били високи, но сега се забелязва повече, всичко е поскъпнало. От плодовете, мандарините са най-скъпи, бананите също, после доматите. Не са за всеки джоб, заключава Мехмед.
От Фатме Сюлейман, която се занимава с търговия от 10 години научаваме, че всяка сутрин пазарът се чисти. има и дни, в които метачките закъсняват, коментира тя разпиляните остатъци от плодове и зеленчуци. Площта, определена от сергията, не достига на търговците, имат по-големи количества стока. Докарват повече, защото клиентите се спират там, където е по-натрупано.

Нурджан ЮСЕИН
зам.-кмет на община Кърджали

Няколко пъти съм поставял въпроса за чистотата на пазара. Служители от общината следят по определен график за това. Чистотата е нашето изискване и в това отношение общината компромиси няма да прави. Извозването на боклука се извършва от фирма “Титан”. Разговаряли сме и с тях.
Да се затвори тържището от едната страна е само една от идеите, но по принцип пазарът може много трудно да се отопли. Така е изграден по проект. Предвидено е да предпазва от дъжд и от сняг.
В момента очакваме приемането на пазара от комисия от САПАРД, подали сме съответните документи. След това може да се мисли за различни варианти, тъй като едва когато влезе в експлоатация един обект, започват да се виждат отблизо нередностите. Всички те ще бъдат отстранени.
Ако има течове от улуците, въпросът ще се обсъди на място с ръководството на пазара.
Снимки: Петко БОРИСОВ

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top