Мюмюн Исмаил: ГЕРБ губи мюсюлманите

Мюмюн Исмаил е общински председател на ГЕРБ в Джебел. Гордее се, че е ръководил успешната кампания на партията на местните избори през 2011-та година. „Една трета от съветниците в Джебел са от ГЕРБ. Никой не е постигал за 25 години такъв пробив срещу ДПС в Джебел”, казва Мюмюн Исмаил. Наричат го Ходжата. Номиниран е за кандидат-депутат.
Мюмюн Исмаил се обърна към 24rodopi.com преди две седмици, за да сподели проблемите в ГЕРБ-Кърджали, но едва днес се съгласи интервюто да бъде довършено. С уговорката – той да е авторът на заглавието.
Г-н Исмаил, приключиха събранията за номинациите на ГЕРБ в Кърджалийско. Не е новина, че Цвета Караянчева ще е водач на листата. Говори се, че Вие или Фейзи Бекир ще бъдете на втора позиция, като идеята е да се привлекат гласове на етнически турци и ГЕРБ да срази БСП в региона и да спечели по убедителен начин един мандат.
– Съгласих се на това интервю с уговорката да не гоните на всяка цена сензация. Готов съм да говоря за проблемите на ГЕРБ в Кърджалийско, но не правете на мой гръб сензации.
Добре. Докъде стигнахте с подготовката на предстоящите парламентарни избори? Готови ли сте да изкарате по-добри резултати от предишния вот?
– За голямо съжаление наследството като резултати от избори, което Вежди Рашидов ни остави, ние не сме успели да ги запазим като численост. Единствено по време на местният вот през 2011г. ги бяхме запазили. Естествено, че има обективни и субективни причини за това. Но в случая причините са повече субективни.
През 2009г. поради това че, листата беше оглавена от човек с турско име, проведената кампания от нас беше много улеснена, като се има спецификата на региона.  През 2011г. по време на местният вот успехът ни беше повторен пак поради тази специфика, но тази формула не беше спазена по време на парламентарните избори миналата година и за това резултатът ни падна от 19 хиляди на 12 хиляди.
На последните европейски избори пък гласовете ни паднаха на 7 хиляди в Кърджали.
Позволете да вметнем, че Вежди Рашидов стана депутат в годината на така нар. пик на ГЕРБ. Който и да беше водач на листата на ГЕРБ тогава, щеше да стане депутат. Нека не забравяме, че на следващите избори Караянчева беше водач и листата постигна почти същия резултат.
След Вежди Рашидов има спад в резултатите на ГЕРБ и спад в доверието на хората в регион Кърджали към партията. Съвсем наскоро това доверие падна до 7 000 гласа.
Въпреки че бяха направени многократни опити да се съобразим с етническата специфика на региона, не можахме да убедим областният ни координатор Цвета Караянчева, че партията трябва да бъде отворена към мюсюлманите в региона. Това, което говори и анонсира лидерът Бойко Борисов в тази насока, не бе сведено до реални стъпки по места.
Поне няколко областни дирекции трябваше да бъдат заети от хора с мюсюлмански имена. Това не се случи въпреки, че беше обещано на по-високо партийно ниво.
Когато застанем пред избирателите и ни кажат „зам.-министърът на образованието се казва Налбант от Момчилград, зам.-министърът на отбраната е Али от Джебел, зам.-министърът на икономиката е Тасим от Крумовград” и т. н., и продължат „а вие не успяхте да назначите даже един областен директор на дирекция”, кажете какво да им отговорим?
Плюс това нашият областен координатор положи доста усилия бившия министър Рашидов да не бъде допуснат в региона.
Да, но все пак Караянчева е доста активна – по медиите, в парламента. Тя е от тараните в ГЕРБ. Много е силна в медийните изяви.
– Да така е, но според мен не е важен обема на изказванията в публичното пространство, а какво се прави за улесняването на живота на гражданите.
Обърнете и внимание на стила. Самото крякане на Караянчева всява напрежение. Според мен този принцип на противопоставяне в наше време не би трябвало да е модерно. Един политик, когато се движи сред гражданите трябва да всява спокойствие и доверие.
Това за мен не е нито национална, нито регионална отговорна политика. Знаете, че във времето такъв тип политика водеше Волен Сидеров, но едва след 10 години всички разбрахме, че нещата са били фалшиви. Не е необходимо българите да разберат пак след 10 години как всъщност е действала Караянчева.
На миналите парламентарни избори вашето име не фигурираше в листата на ГЕРБ, сега ще попаднете ли в нея?
– На този въпрос трябва да отговори областният ни координатор Караянчева, защото имаше изявления в медиите, че не съм отговарял на критериите. Интересното е как за общински кмет отговарям, но за народен представител не отговарям. На какво се дължи всичко това. Причината е защото съм мюсюлманин и ходя на джамия ли?
Но още по-време на първата си среща с г-н Борисов през 2007г. тази тема беше обсъдена и уточнена до най-малката подробност.
Всеки турчин, който иска да се занимава с политика за Караянчева потенциален депесар ли е? Спомняте си, че бях нападнат по време на кампанията за местният вот, каква цена още трябва да платим, за да докажем, че не сме от ДПС. Може би има комплекси и страхове поради преференциалното гласуване, някой да не я измести?  Мисля, че нормално е във всяка една партия да има вътрешнопартийна конкуренция.
Не само с мен се случва това, вижте листите на ГЕРБ от 2009 година насам. Скара се с Рашидов, с третия в листата от 2009г. Валентин Манев, с шестия в листата Гюлестан Хюммет, с втория в листата от 2013г. Есат Садък, а така може да добавим и Чанев.  Питам къде са всички тези господа.
– Все пак името Ви беше ли посочено от структурите в партията?
– През 2013г. имах номинации от седемте общини. Тази година Караянчева подмени инструкциите на централния орган на партията, тъй като излъга някои от общините като им каза, че само тя и човек от тази община могат да бъдат номинирани.
Присъствах на събранията само на три общини – Кърджали, Джебел и Крумовград и от трите общини съм номиниран. Този път се надявам г-н Борисов да види протоколите, защото каза, че той ще направи подредбата им.
– Видим е сблъсъкът в областната структура на ГЕРБ. Какво ще последва?
– Вижте всички тези проблеми възникват поради това, че властта е съсредоточена в ръцете на един човек – областен лидер и народен представител. Не мога да се съглася с ограничаването на политическа партия ГЕРБ, понеже методиката Хеър-Ниймаер позволява с 8-9 хиляди гласове да се излъчи един депутат. Защо да не полагаме усилия за втори, когато има реални възможности. Според мен умишлено са спирани и нереализирани младите хора в региона по време на нашето управление, тъй като имаше доста млади, интелигентни, образовани българи, турци и помаци. Но за съжаление една част от тях вече се отдръпнаха от партията, понеже Караянчева залагаше на хора, които са пред пенсия – Таушанова, Сиджимова…
От 2007 година до момента Караянчева не успя да намери още един турчин, освен от Фейзи от Черноочене, общински съветник в Кърджали и общински председател на партията в Черноочене, за да го използва навсякъде. Причините са ни ясни.
– Къде е изходът все пак?
– Аз не мога да се бъркам каква листа ще подреди Борисов, просто съм загрижен за израстването на партията ни в региона, тъй като гласовете ни в региона от 2009г. насам постоянно намаляват.
За мен няма значение етническата принадлежност, може да е Иван или Исмаил. Няма никакво значение, важното е да обгръща всички етноси и възрастови групи. Според мен народният представител и областният координатор просто трябва да са различни лица, но Караянчева не е този човек.
Спомням си на миналите избори през 2013г. беше много тъжна и каза “по-добре ДПС да бяха вкарали четвърти депутат, отколкото БСП- един”. Така ли тя е решила да привлече българите в ГЕРБ? А от друга страна, мюсюлманите, които се изправиха срещу ДПС тя ги изостави и ги подари в ръцете на ДПС. Едва ли още веднъж тези хора ще се осмелят да се изправят срещу ДПС.
24rodopi.com
hard admin

*

Top