Мюфтията: Пансионът във „Възрожденци“ е законен! Съседи: Преди дни полицаи изведоха младеж с белезници!

„Пансионът за деца, изучаващи Коран в Кърджали, съществува съвсем легално. Децата в общежитието в кв.”Възрожденци” учат по програма, одобрена от отдел „Образование” на Главно мюфтийство. Имамът е възпитаник на Висшия ислямски институт и се съобразява с предписанията на мюсюлманското вероизповедание в страната”, заяви пред 24rodopi.com Бейхан Мехмед, районен мюфтия.
От Районната дирекция за социално подпомагане поясниха, че е извършена проверка от „Контрол по правата на детето”-Пловдив. Специалистите са установили, че децата учат в пансиона ислям с категоричното съгласие на родителите.Констатирано е ,че учениците ходят редовно и в светско училище. В пансиона условията са много добри, сочи докладът на проверяващите.
Главното мюфтийство разпореди масови проверки на имами и ходжи, след като стана ясно, че в няколко града в страната функционират нелегални ислямски пансиони за деца. Разследване на Нова телевизия сочеше, че в Айтос, Исперих, Бургас, Кърджали и Делчево има апартаменти, където незаконно имами и мюфтии обучават на Корана малчугани от бедни семейства.
Ислямско общежитие отвори врати преди около две години в центъра на кърджалийския квартал „Възрожденци”, за което 24rodopi писа тогава. Сградата бе построена за отрицателно време върху имот между блоковете 24, 25 и 28.
„Винаги в него има деца, на различна възраст. През лятото бяха около две-три, сега обаче се пълни, явно заради новата учебна година. Никой не знае какво точно правят вътре. Вечер се чува как пеят на арабски. Постоянно има някакво текучество. Пристигат деца, тръгват си. Най-често обаче бусове с гости пристигат вечер, по тъмно. Всички се събуват още на вратата и тогава влизат. Понякога пък се чуват писъци на деца от вътре. Не знаем, бият ли се, какво правят. Често пъти са идвали и полицаи. Последният път идваха преди дни. Влезнаха вътре заедно със служители на Детска педагогическа стая и изведоха един младеж с белезници, качиха го в патрулката и тръгнаха. Заради проверки от икономическа полиция явно, поставиха и категоризация на вратата. Сега обектът е „две звезди”. Няколко са възрастните, които влизат, но главният е един мъж, който не говори български”, разказаха пред 24rodopi жители на съседните на пансиона блокове.
24rodopi.com
hard admin

*

Top