Наблюдатели на изборите: В Кърджали се инструктираше за кого да се гласува

Партиите прилагат все по-разнообразни форми на контрол върху вота на избирателите, като най-новият похват е да се пречи на хората въобще да гласуват. Констатацията е на Асоциация “Прозрачност без граници”, която вчера представи резултатите от мониторинга си над парламентарните избори.

Наблюдатели на организацията са докладвали за 4 сливенски села, в които представители на местната власт са оказвали натиск на избирателите изобщо да не ходят до урните. В Шумен отново общинари са контролирали със списък как се пускат бюлетините. Други забелязани методи на контрол и натиск са инструктаж за кого да се гласува (Кърджалийско), прикрепване на придружители без документи на възрастни хора с ТЕЛК (Бургаско) и дори посещения по домовете на избиратели (Кюстендил). Общо контролираният вот обхваща 18.7% от забелязаните нарушения в сравнение с 16% на изборите за НС през 2009 г. Експертите обаче не можаха да обяснят кой го ползва. “Партийна статистика на изборните нарушения не правим”, каза Калин Славов от асоциацията, цитиран от „Сега”.

Иновации са били наблюдавани и в опитите за агитация на изборния ден. Например раздавани са скреч карти, които при изтриване показват кандидат, за когото да се гласува. Наблюдателите са отчели множество случаи, в които изборни кандидати или хора с отличителни знаци на партии свободно са влизали в секции. Незаконната агитация на практика е останала същата като обем в сравнение с 2009 г. – около 19%.

Рязко се влошава подготовката на членовете на секционните комисии – организационните нарушения са 58.9%, със 7% повече от 2009 г. Някои от пропуските им, например непоставянето на втори печат на бюлетината или слагането на подпис върху нея, автоматично правят вота невалиден и така пряко влияят върху изборния резултат. В същото време намалява купуването на гласове – от 11.5% през 2009 г. до 3.1% сега.

hard admin

*

Top