Над 1 000 души на празничен събор в Черноочене

С празнични молитви мюсюлманите от Чернооченско почетоха в утрото на 28 юли началото на празника Рамазан Байрам. Десетки вярващи се стекоха в храмовете в Черноочене, Житница, Паничково, Комунига, Габрово, Лясково, Бели вир, Минзухар и други населени места от района. Изслушаха тържествените проповеди на имамите за нормите, които всеки мюсюлманин следва да спазва.

Обновения парк пред сградата на общинска администрация в Черноочене беше притегателно място за млади и възрастни, а новата детска площадка сборно място за най-малките и техните родители на организирания в Чернооочене празничен събор по случай Рамазан байрам.
На него дойдоха над 1000 души от района и наши изселници в Република Турция.
В словото си кметът на Община Черноочене Айдън Осман поздрави присъстващите със свещения празник Рамазан байрям и изрази задоволството си от реализирания проект. Той заяви, че полагат всички усилия да направят Черноочене по-привлекателно място за живеене на младите хора.
„Създаването на кът за отдих за жителите и гостите на община Черноочене е са само част от мерките. Надявам се, че хората оценяват нашите усилия”, каза Айдън Осман.
Десетки търговци настаниха сергиите си, за да вземат най-апетитното място. Люлките бяха атракция за най-малките, а музика и фолклорна група поддържаше празничната атмосфера.
В организирания традиционен футболен турнир победителите от Черноочене и Лясково бяха наградени лично от кмета на общината с купа, парична награда и футболни топки.
На излизане от джамиите и по домовете по-младите поздравиха с празника по-възрастните.
На Рамазан Байрам мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. Празничните дни са дни на опрощение, помирение и добри дела. На трапезите присъстват задължително баклава и сладкиши.
24rodopi.com
hard admin

*

Top