Над 1 000 души се събраха на мевлид в местността „Карапънар“, изядоха 25 казана пилаф

Гюнер ШЮКРИ
Традиционен мевлид за здраве и берекет събра над 1 000 мюсюлмани и християни в местността „Карапънар” край ардинското село Правдолюб. Духовници, водени от районните мюфтии на Кърджали, Хасково и Крумовград – Бейхан Мехмед, Басри Еминефенди и Насуф Насуф, прочетоха айети от Свещения Коран. Към тях се включиха още зам.-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб, ваиза към мюфтийството в Кърджали Енвер Насуф, имаминът на джамията в Ардино Орхан Якуб.
Организатори на религиозния обред бяха община Ардино и джамийското настоятелство в града. Майстор-готвачите Мюмюн Джила, Ервин Солак и Фахри Солак, и тримата от Бял извор приготвиха 25 казана пилаф с месо. Продуктите бяха дарени от местни бизнесмени и физически лица. Част от храната бе изпратена в болницата и потребителите на Защитеното жилище.
На мевлида присъства цялото общинско ръководство на Ардино, начело с кмета Ресми Мурад. Тук бе и съветникът от побратимената община от Турция Нилюфер Наджи Кале.
Кметът Ресми Мурад и председателят на джамийското настоятелство в града Зеки Аптикадир благодарят на спонсорите за подкрепата.
Днес мевлиди за здраве и берекет се проведоха още в Червена скала, Мак и Гарване.
24rodopi.com
hard admin

*

Top