Над 400 кърджалийски социалисти се качиха на Бузлуджа – №25 в най-красивите изоставени места в света

Над 400 симпатизанти и членове на БСП от област Кърджали присъстваха на традиционния събор на левицата на връх Бузлуджа, посветен на 122-та годишнината от  организираното социалистическо движение в България. С тях бяха и народните представители Милко Багдасаров и Димчо Михалевски.

8 млади кърджалийци получиха своите електронни членски карти лично от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

 

Бузлуджа – №25 в най-красивите изоставени места!

 

Илия Илиев

 

„Дом-паметник на партията”. Това е името на монумента на Бузлуджа, издигнат през 1981 година в чест на Бузлуджанския конгрес, провел се през 1891 г. До 1942 г. се е казвал Хаджи Димитър. През 1974 година започва изграждането на паметника. Състои се от 70-метров пилон и куполна зала. На върха му са монтирани 2 петолъчки с височина 12 метра. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на паметника отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци, между които Димитър Киров, Величко Минеков и Валентин Старчев. Трите стълбища в дома са украсени с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенс.

Всяка година на поляната под паметника се провежда традиционния събор на социалистите. Монументът започва да пропада, когато другарят Тодор Живков пада от власт. През 1992 г. паметникът е одържавен и запечатан. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Унищожени са мозаечните портрети на Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие с цел грабеж на рубините, от които е смятано, че е изградена. Въпреки всичко паметникът попада в класацията “Най-красивите изоставени места в света” под номер 25. Също така липсват и буквите от надписите на монумента.

hard admin

*

Top