Над 500 вярващи изпълниха джамията в Ардино, от 7 до 77-годишни посрещнаха Рамазан Байрам в Чакаларово

Гюнер ШЮКРИ

И тази година джамията в центъра на Ардино се оказа тясна да приюти над 500 поклонници на мюсюлманската вяра, дошли да отслужат празничен намаз (молитва) по случай настъпването на Рамазан Байрам. Сред множеството бяха кметът на общината Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан, председателят на местния парламент Сезгин Байрям. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция, Холандия, Белгия, Англия и Кипър.
Ритуалът започна в 6.50 часа с байрамска молитва и проповед, изнесени от зам.-районния мюфтия Ерхан Реджеб и имамина Орхан Якуб.
След намаза започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари и за нуждите на мюсюлманския храм. Всички бяха почерпени с бонбони от ДПС и локуми.

От 7 до 77-годишни посрещнаха Рамазан Байрам в кирковското село Чакаларово. Местната джамия се изпълни с вярващи малко след 6.00 часа, които отслужиха празнична молитва. На излизане от храма вярващите бяха посрещнати от десетки деца, които получиха бонбони.

Рамазан Байрам, наречен още и Шекер Байрам, се празнува три дни. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават „зекят” и „фитре” (дарения) на сираци, вдовици и социално слаби. Трапезите са отрупани с много ястия и най-вече с баклава. Байрамът за мюсюлманите е и ден за прошка, на зачитане и уважение.
След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам, който тази година съвпадна и с предсрочните парламентарни избори у нас на 5 октомври.
24rodopi.com
hard admin

*

Top