Над 500 000 лева похарчени за подслушванe на лица в Кърджали, рекордът бил през 2011-та – 196 СРС-та

Над половин милион лева са похарчени в последните 4 години за подслушване на опасни лица в Кърджали или на такива, чиито действия за свързани с Източните Родопи, разкриха за 24rodopi неофициални източници.

“Сумата, която се дава годишно за специални разузнавателни средства (СРС), е под 20 милиона лева. Не мога да назова цифрата, защото все пак това са данни, които влизат като класифицирана информация”, заяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов. Той отчете, че през последните 4 години използваните СРС са намалели с 22 до 30% и като брой лица, за които се прилагат, и като брой на искания от полицейските служби.

Средно за последните 4 години съдът в Кърджали е издавал малко над 120 разрешителни за използване на специални разузнавателни на година.

През 2009-та те са били 60, а година по-късно – 119, от които 17 са послужили като доказателство в съответните дела.

Бум на подслушванията в Кърджали имало през 2011-та, когато разрешителните за СРС-та били 196, като само 22 са послужили като веществени доказателства.

До края на месеца ще бъдат обявени и данните за 2012-та.

СРС-та са използвани срещу Групата на Златето, убийците на бизнесмена Метин Халил, свързаните с търговеца на влияние Я. Де.-Яшката, аферите в Психиатричната болница, задържаните за рекет Зико и Пъли, Цефа и съучастниците му и други. Някои от знаковите дела паднаха в съда.—————————————————————–
Намери купувач за твоята кола лесно!

hard admin

*

Top