Назми Мюмюн: БСП ще си сътрудничи с партията на Ататюрк, Кълъчдароглу идва в Кърджали

За тясно сътрудничество са се договорили БСП и СНР – Народно-републиканската партия в Турция. Това съобщи Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП и ръководител на групата за работа с изселническите организации и СНР в Турция. Той се завърна от четиридневна визита в Анкара и Истанбул. Посещението му бе по покана на областната организация на СНР в най-големия турски град – Истанбул.
„Първата ми среща и първите разговори бяха с Халит Темиз, лидерът на партията в едномилионният квартал на Истанбул-„Пендик”. Общото желание е за по-чести контакти между двете сродни партии и обмяната на опит за работа сред населението за решаването на социалните въпроси. Говорихме как по-добре да се обяснява политиката на двете партии в навечерието на предстоящите избори. В Турция на 30–ти март предстоят местни избори, а у нас на 25–ти май–избори за Европейски парламент”, каза Назми Мюмюн. „Изключително важно беше общото разбиране, че монополът на една партия на базата на етно-религиозни фактори не е добро решение за хората и вече трябва да се върви към плуралистичен модел, при който решаващи ще са социалните послания”, посочи Назми Мюмюн.
В Истанбул е постигната договореност за създаването на партийни офиси на БСП в кварталите „Авджилар” и „Пендик”. Скоро там ще бъдат създадени и партийни ядки, а желаещи сред българските изселници да станат членове на БСП вече има, каза Назми Мюмюн. В Истанбул и в Анкара той е провел срещи с наши изселници. Хората там хранят топли чувства към България и говорят с носталгия за родните си места. Желаят по-доброто бъдеще и на България, и на Турция и са готови да гласуват за промяната, като подкрепят социално насочените партии, коментира Мюмюн. Намеренията за по-тясно сътрудничество между БСП и СНР са обявени на обща пресконференция и са водеща новина в много от турските медии.
Домакинът на Назми Мюмюн – Халит Темиз се смята за един от най-приближените хора на лидера на СНР Кемал Калъчдароглу и на областния лидер на Истанбул Огуз Каан.
Народно-републиканската партия на Турция е основана от Мустафа Кемал Ататюрк и в момента е основната опозиционна сила с над 25 процента подкрепа от избирателите в южната ни съседка. Тя е член на Социалистическия Интернационал и асоцииран член на ПЕС. В хода на разговорите е постигната договореност делегация от националното ръководство на БСП да посети градовете, в които живеят много български граждани – Измир, Бурса, Анкара и Истанбул. На ръководството на СНР Назми Мюмюн е подарил мартеници и книгата на Сергей Станишев „Защото сме социалисти”. Има голямо желание тя да бъде преведена на турски и разпространена сред СНР, каза Назми Мюмюн. Лидерът на СНР Кемал Калъчдароглу подготвя свое посещение в България. Поканата е от председателя на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев. Едно от местата, които ще посети Калъчдароглу е Кърджали.
hard admin

*

Top