Наим Сюлейманоглу: Аз нараних Тодор Живков

Казах му, че ще избягам и избягах, признава легендарният щангист

Наим Сюлейманоглу е един от най-великите спортисти за всички времена. България го губи през 1986 г., когато той успява да избяга в Турция при участието си с националния отбор на Световната купа в Мелбърн. Прави го с помощта на младежката организация „Сивите вълци“ – част от крайно дясната националистическа „Партия за национално движение“. Президентът на южната ни съседка Тургут Йозал изпраща в Австралия личния си самолет, който отвежда щангиста в Анкара. Йозал го осиновява и запушва устата на България с безпрецедентните $1,25 млн. трансферна сума, за да откупи състезателните му права.
След 27-годишно мълчание по най-болезнената тема в живота си Сюлейманоглу проговоря за първи път пред турските медии за онзи момент. Разказва за болката след прекръстването му на Наум Шаламанов по време на възродителния процес, за отношенията си с партийния лидер на БКП Тодор Живков и за перипетиите, през които минава семейството му. Наим се изповядва на страниците на вестник „Хюриет“. Предлагаме ви най-любопитните акценти от материала.
Аз нараних дълбоко Тодор Живков, като избрах Турция, но вътрешно той е бил подготвен, че това рано или късно ще се случи. Нямах 18 години, когато ми смениха името, а това е рана за цял живот. Да се събуждаш сутрин и да не помниш как се казваш по документи – това не го пожелавам и на враговете си“, споделя 46-годишният родопчанин.
Вижте пълния текст – тук
hard admin

*

Top