Най-глобяваният собственик на крави – Айдън. А. от Петлино, спечели 11 дела в съда

11 глоби на най-съденият в България и най-мразеният в Кърджали собственик на крави паднаха в съда. Наказателните постановления са отменени от Районният  съд в Кърджали.
Става дума за Айдън А. от село Петлино, чиито крави и телета скитат по бул. “Христо Ботев” и улиците в кварталите „Възрожденци” и „ Веселчане”. Всичките наказателни  постановления са  за глоби по  20 лева. Стопанинът на животните  ги е обжалвал и съдът се е произнесъл в негова полза.
Миналата година Айдън загуби 8 дела в съда, но 2014-та започва щастливо за него. Както вече 24rodopi.com писа, Айдън бе от първите в Кърджали, който се оплака за неволите си на депутати от Коалиция за България.
Пет от наказателните постановления са от 24  септември 2013 г., когато за времето от 9,50 до 11,54 часа кравите на А.А. Ю. са видени от служители на реда  край блок „Златен лист”,  автокъща „Евро аута-2″,  до бензиностанция „Ромпетрол”  във „Възрожденци” . Има  един акт от 23 септември,  два  са  с дати 12 и 13 октомври, а  три наказателни постановления са  от 31 октомври. Тогава кравите са били засечени  край храм  „Св.Йоан Предтеча”,  на улица „Крайбрежна”  в района на ДАИ, близо до  мебелен магазин „Калектив”  и  срещу паркинга на полицейското управление във „Веселчане”.
Пред съда Айдън А. твърди, че не е извършил закононарушение.
На 24 септември полицаите Т.Д. и К.К. били на работа и обслужвали кв.”Възрожденци”. Около 11.40 ч., докато извършвали обход, видели, че по бул.”Христо Ботев”  до блок „Златен лист” се движи крава без пастир. Животното вървяло по пътното платно  и  създавало предпоставки за възникване на пътно-транспортно произшествие. По-късно същия ден свидетелите Д. и К. видели собственика на кравата Айдън А. в сградата на полицейското управление и му съставили  акт за установяване на административно нарушение по чл.106 от Закона за движение по пътищата. Мъжът отказал да подпише акта. На 2 октомври  е издадено и обжалваното  от него наказателно  постановление.
След като  разглежда жалбата съдът  намира, че така изложените в акта и наказателното постановление факти са неприложими в случая. Според акта собственикът на кравите е санкциониран като водач чл.106 от ЗДвП –  „ лице, което управлява пътно превозно средство или води организирана група пешеходци, което води или кара впрегатни, товарни или ездитни животни или стада по пътищата”. В случая той не  е водил или карал  кравата, поради което и не може да е извършител на това  нарушение.  Законът не предвижда  наказание  за собственика. Според съда служителите на реда е трябвало да  съставят акт по чл.184, ал.1, т.1 от ЗДвП, според който се наказва с глоба до 30 лв. водач на пътно превозно средство, което не е моторно, както и водач на организирана група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада, който наруши правилата за движението по пътищата.  Затова се счита, че полицаите са  допуснали нарушение,  а съдът не може да преквалифицира   наложената от тях санкция като административното нарушение. Затова отменя  наказателното постановление  за  “глоба” в размер на 20 лв. на А. А. Ю. 
С този мотив са отменени и останалите десет наказателни постановления.

Собственик на крави и телета, които са на паша между жилищните блокове в кърджалийския квартал „Възрожденци” и свободно се разхождат из булевардите на града, се оплака пред депутати от БСП, че е репресиран от институциите. Айдън А. от село Петлино е може би най-глобяваният животновъд в България. Негови дела се гледат в Районния съд в Кърджали, в Окръжния съд и в Административния съд.

Айдън твърди, че неколкократно е задържан, когато е подавал жалби за това, че се унищожават домашните му животни.

hard admin

*

Top