Най-големите изследователи на Тракийския въпрос – на научен форум в Кърджали

Националната научна конференция „100 години от разорението на тракийските българи”, която се провежда днес в  комплекс „Арпезос” в Кърджали,  събра най-големите изследователи на Тракийския въпрос у нас – чл.кор. д.ф.н. Васил Проданов, проф. Делчо Порязов, проф. Светлозар Елдъров и много други.
Научният форум е  част от областната и националната програма за честване на 100 годишни от Балканските войни и се състои и в памет на загиналите българи от Тракия. Изследователите на тракийския въпрос обсъждат теми за  съдбата на българското население в Тракия през ХХ век, тракийските бежанци и особеностите на националната им идентичност, българите от Западна Тракия след Първата световна война, съдбата на тракийските бежанци в националната и колективна памет, проблемът за бежанците в международните и двустранни договори.
В комплекс „Арпезос” бе открита и изложба „Не забравяй, но не отмъщавай”, подготвена от  Тракийското дружество „Димитър Маджаров”, ДА”Архиви” – Кърджали и Регионалния исторически музей.
Областният управител на Кърджали Бисер Николов приветства участниците в конференцията, организирана от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. Участниците бяха поздравени още от  Красимир Премянов председател на Съюза на тракийските дружества и от депутата Милко Багдасаров. Поздравителни адреси изпратиха Сергей Станишев и министър Ангел Найденов. Докладите ще бъдат публикувани в специално издание, съобщиха участниците в националната конференция.
Също днес чл. кор.д.ф.н. Васил Проданов награди ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „Отец Паисий” в Кърджали за отличното им представяне в националния конкурс „100 години от разорението на тракийските българи”.
hard admin

*

Top