Най-големият изследовател на Левски се срещна с ученици в Кърджали

По покана на учители по история от трите най-големи училища в областта – ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „П.Р.Славейков” и СОУ „Отец Паисий” в Кърджали гостува един от най-известните изследователи на делото и живота на Васил Левски- проф.дин Иван Стоянов. Пред две аудитории-ученическа и тази на учители и студенти по история той представи най-новата си книга „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”.
В продължение на повече от два часа проф. Стоянов представи основните си тези, застъпени в монографията му. Срещата му с ученическата аудитория бе вълнуваща както за него, така и за младите изследователи на историческото минало. От казаното пред тях стана ясно, че все още в дейността на Апостола има неизяснени пространства от неговия личен и революционен живот.
Опирайки се на документи и познавайки духа на времето проф.Стоянов представи пред тях своите по-различни, от вече с години наложили се, позиции за ролята на Димитър Общи, за обира на турската поща при Арабаконак, за поведението на Левски пред съда и др.
Интерес предизвика твърдението на професора, че прословутата среща между Левски и Ботев в изоставената мелница въобще не се е случвала. По думите му те почти не са се познавали и никъде в цялото документално наследство на Васил Левски няма следи за това познанство. Той развенча и още един мит-този за залавянето на Левски.
Професор Стоянов се спря и на така познатата формулировка на идеала за Апостола. Според него през годините и благодарение на наши историци тя е променена, а автентичното изречение е „За свобода и чиста република”.
Срещата впечатли участниците, сред които членовете на известните клубове „Млад историк” и „Родолюбие” към ГПЧЕ „Христо Ботев”-Кърджали с ръководител – преподавателя по История и цивилизация Станка Вълова. След края на историческия форум младите ботевци продължиха да поставят въпроси на проф. Стоянов, а казаното от него ги убеди, че „Истинският историк не може да си позволи да конструира миналото, колкото и да му се иска”.
hard admin

*

Top