Най-добрият ми приятел ме наръга с нож, от срам заминах за Турция

Условна присъда може, но да иска 10 000 лева…
 
Приятели от деца се скараха след солидна консумация на алкохол и единият наръга другия с нож. Потърпевшият претърпя тежка операция, загуби слезка. Лошият от двамата се призна за виновен и отнесе условна присъда. Краят на приятелството обаче настъпи едва по време на гражданско дело, в което пострадалият поиска 10 000 лева обезщетение.
 Б.Ш.Н. бил нападнат и наръган с нож от приятеля си К. Ю. Ю. Вследствие на нанесените наранявания му била причинена тежка телесна повреда, изразяваща се в разкъсване на далака, наложило отстраняването му по оперативен път и довело до загуба на слезката. За случая била уведомена полицията. Било образувано досъдебно производство, което приключило с одобрено от съда споразумение по НОХД № 38/2013г. по описа на Кърджалийски районен съд, като ответникът се признал за виновен и му било наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от 2 години, отложено с изпитателен срок от 3 години.
Б. Ш. Н. твърди, че  претърпял неимуществени вреди  – болки и страдания. Поради нараняването той не можел да се движи, храни и обслужва нормално. Претърпял оперативно лечение и му била отстранена слезката (далака), която била важен орган за функционирането на организма. За ежедневните си хигиенни и битови нужди трябвало да разчита на други хора. Това му създало голямо неудобство и притеснение. Въпреки приложеното му лечение, продължавал да изпитва болки и да взема болкоуспокояващи лекарства. Здравето му било сериозно разклатено. В резултат – не можел да се грижи пълноценно за себе си и да работи в стопанството си. Нараняването  повлияло и на общото му здравословно състояние в негативен план. След случая зачестили здравословните му проблеми.
Пострадалият допълва, че отделно от това, случаят създал у него срам  и неудобство да обяснява на хората какво се случило. Принудил се да замине за Република Турция, за да живее известно време там. Извършеното от ответника променило начина му на живот в негативен смисъл. Станал затворен и саможив, изпитвал чувство на страх и притеснение. Избягвал разговорите с познати, защото се опасявал, че отново щяло да се стигне до темата за наръгването  и отново трябвало да обяснява какво е преживял.
До настоящия момент ответникът не се бил свързал с него да му поиска извинение.
Искът му за обезщетение за непозволено увреждане е в размер на 10 000 лева.
К. Ю. Ю. не оспорва обстоятелствата по исковата молба относно причиняването на вредите, но оспорва обстоятелствата относно самите вреди. Сочи, че освен болките и страданията, търпени от ищеца в болницата, другите вреди не се установявали. Оспорва иска по размер.
Установено е, че К.Ю.К. е причинил на Б.Ш.Н. тежка телесна повреда след спор в село Петелово. От показанията на петима свидетели се установява, че страните били приятели. Според тях, двамата били приятели и понастоящем. Наръгването с ножа станало след пиянска свада. Около десетина дни Б. бил в болница. След като го изписали, заминал за Турция. След като се върнал от Турция започнал по-рядко да излиза. От показанията на св. Б. се установява, че ищецът станал по-затворен в себе си и по-омърлушен.
Изхождайки от фактическа обстановка и степента и тежестта на причинените увреждания, както и съдебната практика относно обезщетяването на този вид неимуществени вреди, съдът намира, че ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 5 000 лева за обезщетяване на причинените неимуществени вреди – болки, страдания, както и срам и неудобство от случилото се. В останалата част и за разликата до пълния предявен размер от 10 000 лева, предявеният иск следва да се отхвърли като неоснователен и недоказан, тъй като ищецът не доказа твърденията си, че нараняването е повлияло на общото му здравословно състояние. По делото също така не се установи твърдението на ищеца, че вследствие на нараняването не можел да се грижи пълноценно за себе си и да работи в стопанството си, както и че приемал болкоуспокояващи. Осъденият ще плати и 975 лева адвокатски хонорар, и 200 лева съдебни разноски.
hard admin

*

Top