Най-пъргавите дървета са екзотиката на Ардино

Най-екзотичните дървета, засаждани през последните години в Ардино, са от вида Paulownia (пауловния). Първият експеримент с най-красивите и бързо растящите дървета в света е направен преди две години  в двора зад общинската администрация. Мястото е избрано от отдел „Екология и опазване на околната среда” към общината, а фиданките вече са достигнали над три метра височина.

Преди няколко месеца 4 от дърветата на бъдещето бяха засадени и в централния парк на града от местен бизнесмен.

Пауловнията е широколистно дърво с височина 15-20 метра и широка корона. Листата са големи, до 30 см дължина и 25 см широчина, с форма на сърце, на дълги дръжки. Цветовете са едри, появяват се преди разлистването, с дължина до 5 см, розово-виолетови, ароматни, събрани в големи пирамидални съцветия. Цъфти през май. Дървесината на пауловнията е лека и здрава и се препоръчва в мебелното производство. Рисковете, от които е застрашено екзотичното растение, са големите температурни амплитуди.

Естественото местообитание на пауловнията е западните и централни части на Китай, както и Югоизточна Азия. В страните от Балканския полуостров представители на рода Пауловния почти липсват.

 

Гюнер ШЮКРИ
hard admin

*

Top