Намалиха присъдата на водача на влекача-убиец

Намалиха присъдата на водача на влекача, който предизвика тежка катастрофа на изхода на Кърджали за Момчилград. Това е първото тежко пътно-транспортно произшествие по новия път за Маказа, при което загина 48-годишна жена от село Чорбаджийско.
Ще припомним, че в 21.50 часа на 7 август м. г. се блъснаха влекач и лек автомобил „Мерцедес”. Пострадаха тримата от леката кола. На място загина пътничка, с тежки наранявания бе 35-годишната водачка на леката колата, която бе настанена в отделението за интензивно лечения, в болницата под наблюдение бе още един пътник – 49-годишен мъж.
Водачът на влекач “ДАФ” М.А./46/ извършвал завиване в обратна посока, не пропуснал насрещно движещ се “Мерцедес”, управляван от Н.Х./35/ и леката кола се блъснала в задната гума на прикачено към влекача ремарке.
Съдът в Кърджали призна за виновен  шофьора на влекача, който нарушил правилата за движение  при завиване в обратна посока. Той бе обвинен, че предизвикал  катастрофата и по непредпазливост съпричинил смъртта на Назмие С. и средна телесна повреда на жената, управлявала леката кола. Направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.
Магистратите в Кърджали му наложиха наказание “Лишаване от свобода” за 2 години , като изпълнението му се отлага за срок от 3 години.  Лишен е от право да управлява автомобил за година и половина.
Жената, управлявала  лекия автомобил, също е призната за виновна в това, че нарушила правилата за движение, като  не се съобразила със състоянието на пътя и интензивността на движението,  както и условията  на видимост.  При максимална разрешена скорост от 50 км/ч., тя е  шофирала със  62,7 км/ч., и предизвикала  катастрофата,  съпричинила смъртта на Назмие С. Наказанието за нея е “лишаване от свобода” за година  и шест месеца, отложено за срок от 3  години.  Лишена е  от правото да управлява автомобил за срок от година.
На 7 август М. А. заедно с Н.А.П. , и двамата от Кърджали, извършвали ремонтни дейности по товарен автомобил влекач марка „ДАФ” и прикаченото към него полуремарке. След приключване на ремонта те решили да изпробват автомобила. Влекачът с ремаркето бил подкаран към Момчилград. В посока към Момчилград разрешената скорост за движение на товарни автомобили с прикачени ремаркета/полуремаркета била 70 км/ч., а в посока към Кърджали, на разстояние 1500 метра преди мястото на произшествието, е бил поставен пътен знак В26 – “Забранено е движението със скорост по-висока от 50 км/ч., поради ремонтни дейности. В района на кръстовището за Айрово, водачът на влекача спрял от дясната страна на пътя, като преди да предприеме маневра завиване в обратна посока се огледал за приближаващи автомобили и от двете посоки. Откъм Момчилград видял светлини от автомобил, за които преценил, че са далече и няма да попречат на маневрата. Пропуснал друг идващ от Момчилград лек автомобил, след което предприел маневра завиване в обратна посока – на ляво и към областния център.
Светлините, които М. А. видял в далечината, били на „Мерцедес”. На предната седалка била 48-годишната Назмие С. от Чорбаджийско, която се возела без предпазен колан.
Когато лекият автомобил бил в непосредствена близост до същото кръстовище, бил с включени къси светлини и се движил с по-висока от разрешената скорост, а именно 62,7км/час. Последвал сблъсък с влекача, който затворил почти цялото платно. Водачът на тежката машина и приятелят му се втурнали да помагат на пострадалите.
Апелативният съд намали присъдата на водача на влекача, мотивирайки се с наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства. Наказанието „Лишаване от свобода” е намалено на една година, с тригодишен изпитателен срок. Санкцията „Лишаване от право да управлява МПС” също е сведено до 1 година.

—————————————————————–
ПАРФЮМ Burberry Body EDP 60мл за жени ПРОМО ЦЕНА 30лв

hard admin

*

Top