Нападателят пред психолози: Исках само да се чуе звук от пистолета

“Исках само да се чуе звук от пистолета, да покажа, че не ме е страх, да се чуят думите ми и да докажа на Доган, че никой не е недосегаем”.

Това били едни от първите думи на Октай Енимехмедов пред зам.-директора на Института по психология към МВР Росен Йораданов.

Разговорът между двамата се провел само няколко часа след като Енимехмедов насочи газов пистолет срещу лидера на ДПС. Енимехмедов е осъзнавал, че не може да причини физическо нараняване на Доган, обобщи Йорданов пред Нова телевизия.

Още преди да излезе експертизата за пистолета, той каза, че куршумите не са били смъртоносни”, разказа още Йорданов в ефира на “Здравей, България”. Той определи нападателя на Доган като “адекватен и стабилен”. Неговите думи преди 30-40 години биха звучали различно, защото сега средата ни е по-цинична и не можем да приемем, че човек може да има идеали и да е политически активен в толкова ранна възраст”, коментира още експертът.

Той обясни, че Енимехмедов се обявил срещу действията и политиката на току-що оттеглилия се лидер на ДПС, защото той “обслужвал чужди интереси, но не тези на Турция”.

Йорданов заяви, че на този етап отхвърля твърденията, че действията на Енимехмедов са в резултат на политическа поръчка. Енимехмедов или има психически проблеми, или е получил много пари, за да посегне на политика, каза пред Нова телевизия депутатът от “Синята коалиция” и бивш директор на Националната служба за сигурност Димо Гяуров пред Нова телевизия. Той подчерта, че за охраната на Доган в последните години България е похарчила 2,5-3 млн. лв. на година.

Гяуров бе категоричен, че опитът за покушение над Доган не е продиктуван от „езика на омразата”, какъвто бе коментарът на Лютви Местан. “Някои представители на ДПС се опитаха да вменят вина на българския народ и мисля, че трябва да се извинят за това, заяви още Гяуров.

Социологът Мирослава Радева заяви, че “целта на нападението е била да покаже, че никой не е недосегаем”. “Доган много забави оставката си, защото отдавна тежи на българското политическо пространство”, коментира още социологът.

hard admin

*

Top